Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

27/06/2020

Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte hayatımıza pek aşina olmadığımız ama çokça duyduğumuz bilgisayar terimleri girdi. Mesela yapay zeka ve makine öğrenimi bu terimlerden ikisi. Hadi gelin birlikte bu terimlerin anlamlarını ve işlevlerini öğrendiğimiz kısa bir yolculuğa çıkalım!
 
 
Yapay zeka; tıpkı bir insan gibi algılama, öğrenme, çoğul kavramları bağlama, sorun çözme, iletişim kurma gibi becerilere sahip olan sistemler ya da makinalardır. Yapay zeka uygulamalarının örnekleri arasında sürücüsüz araçları, tıbbi alanda konulan teşhisleri ve satrançta rakibinin hamlesini tahmin eden robotları verebiliriz. Ancak, doğal zekadan farklı olarak, bütün bu işleri yaparken istatiksel verileri kullandıkları için yapay zeka öğrenmesine istatiksel öğrenme; görsel veriyi simgesel olarak işleyip anlamlandırdıkları kavrayış türüne de bilgisayar görüşü adını veriyoruz.
Bilgisayar görüşü kavramının gelişmiş versiyonu nesne tanımadır ve bu teknoloji Facebook, Amazon gibi e-ticaret sitelerinde kullanılır. Nesne tanıma özelliği sayesinde bir makine veya sistem, bir fotoğraftaki kişi sayısını, bunun ne fotoğrafı olduğunu, kişilerin boy, kilo, beden ölçüsü gibi özelliklerini anlayabilir.
 
 
Makine öğrenimi ise veriyi çok boyutlu olarak analiz eden ve insanlar yardımıyla ya da kendi başına öğrenen yapay zeka yazılımlarının yaptığı iştir. Bir makinenin aldığı verileri öğrenmesindeki yöntem geri bildirim döngüsüdür. Bu döngü sayesinde makine, verdiği kararın doğru mu yanlış mı olduğunu algılayarak gelecekteki seçimlerini geliştirir.
 
 
Makine öğrenimi söz konusu olduğunda yapay zekanın çok büyük bir veriyle beslenmesi gerekmektedir. Günümüzde sayısal verinin hızla artması ve bilgisayarların bu veriyi işleyip öğrenme sürecine dahil edebilecek kadar güçlenmesi, yapay zekayı günlük hayatımızda kullanmamızı kolaylaştırır. Şimdi sizinle yapay zekanın ve makine öğreniminin kullanım alanlarından bazılarını inceleyelim.
 
 
Apple’ın geliştirdiği ve iOS işletim sistemlerinde kullanılabilen asistan Siri’yi hepimiz tanıyoruz. Peki, Siri’nin kelimelerini ses dalgalarının desenlerini kullanarak dijital bir veriye dönüştürdüğünü biliyor muydun? Bu matematiksel zekası sayesinde Siri, kısa bir süre içerisinde ses dalgalarının analizini yaparak bu veriyi anlamlandırır ve bu sayede tahminler yaparak konuşmanın devamlılığını sağlar.
İnternet siteleri ve online platformlardaki kişiye özel öneri sistemi de yapay zekanın ve makine öğreniminin bir sonucudur. Bu sitelerde yaptığınız alışveriş tercihleri toplanır ve sizin seçimlerinizden oluşan bir harita oluşturulur. Haritalar yapay zekanın kişinin gelecekteki tercihleri veya ilgilenebileceği ürünler gibi tercihlerde bulunmasına olanak sağlar. Facebook, Instagram gibi kullandığımız sosyal medya siteleri; Trendyol, Amazon gibi online alışveriş siteleri ve Spotify gibi online müzik platformlarında bu yöntem kullanılır.
 
 
Yapay zeka, hastanelerde ve bilimsel araştırmalarda da önemli bir rol oynar. Hastane veri sistemlerinden bilgi toplayan yapay zeka bulguları analiz ederek hastalıkların hızlı teşhisinde kolaylık sağlar.
Dünya’nın ilk yapay zeka spikeri;
https://www.youtube.com/watch?v=4UNdkYWjIsY
Türk youtuber’ların Quick Draw uygulamasını denemesi;
https://www.youtube.com/watch?v=ZnW54M6-Mf8
Yapay Zeka’nın eğlenceli ve basit bir şekilde anlatılması;
https://www.youtube.com/watch?v=D0NTkVrWG4Q

Son Bloglar