Louis PASTEUR

07/11/2022

Daha önce mayalanma kavramını, pastörizasyon yöntemini ya da kuduz aşısını duydun mu? Mayalanmaya (fermantasyona) mikroorganizmaların neden olduğunu keşfeden, pastörizasyon yöntemini geliştiren ve kuduz aşısını bulan, Fransız kimya ve biyoloji bilgini Louis PASTEUR’dür.
Louis PASTEUR Fransız kimya ve biyoloji bilginidir. 27 Aralık 1822’de Fransa’da ufak biz kasabada doğmuştur. Kimyaya ilgi duyan ve Paris’e giderek eğitimini kimya üzerinde yoğunlaştıran PASTEUR, 1847’de kimya dalında doktora derecesini almıştır. 1852 yılında ise profesör olmuştur.
Günlük yaşamımızı büyük oranda etkileyen buluşlarından biri olan mayalanma bazı maddelerde oluşan bir değişiklik ve dönüşüm sürecidir. Örneğin yumurta ve et türünden maddeler fermantasyonla bozularak yenmez hale gelebilir.  PASTEUR, 1861 yılında fermantasyonun zannedildiği gibi kimyasal bir olay olmadığını, canlı mikroorganizmaların çoğalması ile ilgili olduğunu ispatlamıştır. Bu canlı organizmaların havadaki canlılar olduğunu kanıtlayan PASTEUR, gıdaların muhafaza koşullarını artırmak ve daha uzun ömürlü tüketim sürelerine sahip olmalarını sağlamak amacıyla yaptığı çalışmalar sonucunda, fermantasyona neden olan istenmeyen canlıları uzaklaştırma yöntemini bulmuştur. Kendi adıyla anılan (pastörizasyon) bu yöntem, gıdaların kaynatılıp hızla soğutulması yoluyla gerçekleştirilmektedir. Pastörizasyon işlemi, günümüzde başta süt endüstrisi olmak üzere modern gıda teknolojileri arasında kullanılmaya devam etmektedir.
 PASTEUR mayalanmadan mayalanmanın yanı sıra bulaşıcı hastalıklardan da mikroorganizmaların sorumlu olduğunu kanıtlamıştır. Pastörizasyon yöntemini ve kuduz aşısını bulmuştur.
Günlük yaşamını yaşamımızı büyük oranda etkileyen buluşlarından biri olan fermantasyon (mayalanma), bazı maddelerde oluşan bir değişiklik ve dönüşüm sürecidir. Örneğin yumurta ve et türünden maddeler de fermantasyonla bozularak yenmez hale gelebilir.  PASTEUR, 1861 yılında fermantasyonun zannedildiği gibi kimyasal bir olay olmadığını, canlı organizmaların çoğalması ile ilgili olduğunu ispatlamıştır. Bu canlı organizmaların havadaki canlılar olduğunu kanıtlayarak kendi adıyla anılan pastörizasyon (kaynatıp hızla soğutma) metodu ile istenmeyen canlılarda uzaklaştırma yöntemini bulmuştur. Pastörizasyon işlemiyle modern süt endüstrisinde de kullanılmasını sağlamıştır.
Hayvanların hastalıktan korunması için aşılanmalarını sağlayarak tıp tarihinde çok önemli bir buluşu gerçekleştirmiştir. Kuduz özellikle köpeklerin taşıdığı ölümcül bir hastalıktır ve yaşadığı toplum için büyük bir tehlikedir.  PASTEUR, kuduz hastalığının mikrobunu araştırmaya başlamış ve 1885 yılında kuduz köpek tarafından ısırılmış dokuz yaşındaki bir çocuğun aşılayarak hayatını kurtarmıştır.
Bu başarı gelecek kuşaklar için de bir müjde olmuştur... Tanıştığıma Memnun Oldum Louis PASTEUR!
Kaynakça:
https://evrimagaci.org/louis-pasteur-kimdir-ne-yapmistir-kendi-agzindan-yasam-oykusu-8118
https://uskudar.edu.tr/tr/bilim-insani/louis-pasteur#:~:text=Frans%C4%B1z%20kimya%20ve%20biyoloji%20bilginidir,da%20ufak%20bir%20kasabada%20do%C4%9Fdu.
https://ilk-okul.com/mod/page/view.php?id=762

Son Bloglar