Çocuğunuza İlk Yardımı Nasıl Öğretirsiniz?

02/07/2022

Çocuklarımızı merak eden, düşünen ve akıl yürüten bireyler olarak yetiştirmeyi hedefleriz. Kendileri için en iyi kararları verebilmelerini isteriz. Fakat evde siz yanlarında yokken, doğaya çıktıklarında veya dış ortamlarda en basit durumlarda bile yaralanmalar başlarına gelebilir. Böyle durumlarda, kendileriyle en iyi şekilde ilgilenmeleri ya da arkadaşlarına yardım edebilmeleri için hazırlıklı olmalılar. Yaralanmalar ve tıbbi bakım gerektiren acil durumlarda ne yapabileceklerini onlara önceden göstermek hem onlar hem de sizin için rahatlatıcı olabilir. Biraz bilgi, hazırlık ve öngörü ile çocuklarınıza ilk yardımın temellerini öğretebilirsiniz.
Bu yazı, ister bir acil durum senaryosu ister görünmez bir kaza durumu olsun çocuklarınıza ilk yardım bilgisi vermenize destek olmak amacıyla tasarlanmıştır. Çocuklarınıza ilk yardımı öğretmek, çocuklarınız evde veya dışarıda vakit geçirirken sizi daha güvenli hissettirecektir.
Dışarıda ve evde oynayan çocuklar koşma, zıplama, tırmanma, bisiklete binme vb. sayısız aktivite yapmaktadır. Bu aktiviteler çocuğunuzun yaratıcılığını, bağımsızlığını, öz saygısını ve ayrıca zihinsel ve fiziksel sağlığını da geliştirmeye destek olmaktadır. Bu aktiviteler esnasında ilk yardım gerektiren çeşitli acil durumlarla karşılaşılabilir. Bu acil durumlardan kaçınmak amacıyla çocukları doğada vakit geçirmekten ya da evde tek başına kalmalarından alıkoymak yerine, onları önceden başlarına gelebilecek durumlar üzerine bilgilendirip acil bir durumda neler yapabileceklerini öğretmek gereklidir.
Bir çocuk dışarıdayken ya da evde tek başına iken yaralandığında, genellikle yardım almak için bir yetişkin arar. Ancak, yakınlarda bilgili bir yetişkin olmadığında, çocuklarınızın kendi küçük yaralanmalarına gerektiği gibi bakabilmesi için bazı temel bilgilere sahip olması gerekmektedir.
Öncelikle çocuğunuz kendisinin ya da bir arkadaşının başına bir şey geldiğinde sakin kalmalıdır. Bu amaçla gerekliyse nefes tekniklerini kullanabilir. Örneğin, derin bir şekilde burundan nefes alıp, daha yavaş şekilde ağzından nefesi vermek bu tekniklerden biridir. Başka bir nefes tekniği ise, gözleri kapatarak birkaç derin nefes alıp vermenin ardından nefes alırken ‘1’ , verirken ‘2’ şeklinde sayarak, 5’e kadar saymaktır. Bu şekilde, 1’den 5’e kadar sayma döngüsü, sakinleşinceye kadar birkaç dakika sürdürebilirler. Nefes egzersizlerinden sonra, aşağıdaki acil durumlarda neler yapabileceğini ona öğretebilirsiniz. Bu esnada birlikte rol yapabilirsiniz, bu öğrenmeyi eğlenceli kılacaktır.

Sıyrıklara ve Kesiklere Bakmayı Öğretmek

Kayalara atlarken veya ağaca tırmanırken sıyrıklar ve kesikler çocuklarda en sık görülen yaralanmalardan biridir. Bunların çoğu önemsizdir ve su ve sabunla yıkayarak temiz tutmak iyileşmesi için yeterli olacaktır. Kesikler için ise sakin olup durumu değerlendirdikten sonra büyük bir kanama varsa kanamayı durdurmak için bölgeye baskı uygulanmalı, kesiğin bulunduğu bölge kalp hizasından üstte tutulmaya çalışılmalı ve hemen yardım çağırmalıdır. Yaralanma büyük değilse, kanamayı durdurmak için birkaç dakika boyunca basınç uygulamaya devam etmek gereklidir. Kesik, sıyrık olan bölge, varsa antiseptik solüsyon ve gazlı bez ile temizlenmelidir. Bu amaçla evde ecza dolabında antiseptik solüsyon ve gazlı bez bulundurmak faydalı olur. Bunların bulunmadığı durumlarda yaralı bölge, sabun ve suyla temizlenebilir, eğer onlarda yoksa yaralı bölge alkollü mendil veya tuzlu bir çubukla silinerek kuruması beklenmelidir.

Küçük Yanıkları Tedavi Etmek

Birisi yanan bir çubuğa dokunduğunda veya üzerine sıcak bir yemek veya içecek döktüğünde ısıdan kaynaklanan yanıklar oluşabilir. Bu durumda öncelikle eğer yanan bölge üzerinde bir giysi varsa (çorap, bluz, vb.), yanık üzerindeki deriyi kaldırmamaya dikkat edilerek bu giysiler çıkartılmalıdır. Ardından, yanıklar vücuda acı vereceğinden , acıyı durdurmaları için bölgeye soğutma yapılmalıdır. Bölgeyi serinletmek ve temiz tutmak için etkilenen bölgeye temiz, serin ıslak bir havlu uygulanabilir. Bez deriye yapışabileceğinden ve çıkarıldıktan sonra dokuyu soyabileceğinden yanık üzerine sıkı bir pansuman uygulanmaması çok önemli. Temiz bir makas veya tırnak makası ile ölü dokular temizlenerek bir antibiyotik merhem, temiz bir kuru bandaj veya gazlı bir bez uygulanabilir. Bu sadece küçük ısı yanıkları için geçerlidir. Daha büyük ve daha ciddi yanıklar için hemen tıbbi yardım alınması gereklidir. Kimyasal yanıklarda ilk yardımda deriyle temas eden kimyasal maddenin en kısa sürede deriyle teması kesilmeli ve bölge bol tazyiksiz suyla yıkanmalıdır, giysiler çıkarılarak yara örtülmelidir. Elektrik yanıklarında, yaralıya dokunmadan önce elektrik akımı mutlaka kesilmeli ve yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir, hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülmelidir. Donmaya bağlı yanıklarda ise, yaralının soğukla teması kesilerek yara temiz bir bezle örtülmelidir. Bu müdahalelerden sonra 112’yi arayarak tıbbi yardım istenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Bükülmüş Ayak Bileğine Müdahale

Öncelikle, güvenli bir yere oturarak yaralanan kişinin ayakkabılarının ve çoraplarının çıkarılması gerekir. Yaralı ayak bileği morarmış, şişmiş ve ağrıyor olabilir. İlk olarak, kırık olup olmadığını görmek için, göze çarpan bir şekil bozukluğunun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer bariz bir şekil bozukluğu varsa, yaralı kişinin tahliye edilmesi ve bakım için tıbbi bir tesise götürülmesi amacıyla yardım çağrılması gereklidir. Kırık bölge yukarıda tutulmalı ve üzerine baskı uygulanmamalıdır. Belirgin bir kırık kemik yoksa, 20 dakika boyunca soğuk uygulamalar şişlik ve ağrının geçmesine yardımcı olacaktır. Soğuk uygulama olarak, buz veya soğuk bir paket yaralanan bölge üzerine konabileceği gibi, ayak ve ayak bileği soğuk su altında/içinde tutulabilir. Bu uygulamanın ardından, etkilenen ayağı bir süre hareket ettirmemek ve yukarı kaldırmakta şişliğin azalmasına yardımcı olur.

Burun Kanamasında Tedavi

Kanayan bir burnu durdurmanın en iyi ve en kolay yolu, oturarak başı hafifçe öne eğmek ve burun köprüsünün hemen altından burnu sıkıştırmaktır. Kanama durana kadar yaklaşık 5 dakika kadar basınç uygulamaya devam edilmelidir.

Son Bloglar