Çocuğunuza İlk Yardımı Nasıl Öğretirsiniz?
02/07/2022
Çocuklarımızı merak eden, düşünen ve akıl yürüten bireyler olarak yetiştirmeyi hedefleriz. Kendileri için en iyi kararları verebilmelerini isteriz. Fakat evde siz yanlarında yokken, doğaya çıktıklarında veya dış ortamlarda en basit durumlarda bile yaralanmalar başlarına gelebilir. Böyle durumlarda, kendileriyle en iyi şekilde ilgilenmeleri ya da arkadaşlarına yardım edebilmeleri için hazırlıklı olmalılar. Yaralanmalar ve tıbbi bakım gerektiren acil durumlarda ne yapabileceklerini onlara önceden göstermek hem onlar hem de sizin için rahatlatıcı olabilir. Biraz bilgi, hazırlık ve öngörü ile çocuklarınıza ilk yardımın temellerini öğretebilirsiniz.
Bu yazı, ister bir acil durum senaryosu ister görünmez bir kaza durumu olsun çocuklarınıza ilk yardım bilgisi vermenize destek olmak amacıyla tasarlanmıştır. Çocuklarınıza ilk yardımı öğretmek, çocuklarınız evde veya dışarıda vakit geçirirken sizi daha güvenli hissettirecektir.
Dışarıda ve evde oynayan çocuklar koşma, zıplama, tırmanma, bisiklete binme vb. sayısız aktivite yapmaktadır. Bu aktiviteler çocuğunuzun yaratıcılığını, bağımsızlığını, öz saygısını ve ayrıca zihinsel ve fiziksel sağlığını da geliştirmeye destek olmaktadır. Bu aktiviteler esnasında ilk yardım gerektiren çeşitli acil durumlarla karşılaşılabilir. Bu acil durumlardan kaçınmak amacıyla çocukları doğada vakit geçirmekten ya da evde tek başına kalmalarından alıkoymak yerine, onları önceden başlarına gelebilecek durumlar üzerine bilgilendirip acil bir durumda neler yapabileceklerini öğretmek gereklidir.
Bir çocuk dışarıdayken ya da evde tek başına iken yaralandığında, genellikle yardım almak için bir yetişkin arar. Ancak, yakınlarda bilgili bir yetişkin olmadığında, çocuklarınızın kendi küçük yaralanmalarına gerektiği gibi bakabilmesi için bazı temel bilgilere sahip olması gerekmektedir.
Öncelikle çocuğunuz kendisinin ya da bir arkadaşının başına bir şey geldiğinde sakin kalmalıdır. Bu amaçla gerekliyse nefes tekniklerini kullanabilir. Örneğin, derin bir şekilde burundan nefes alıp, daha yavaş şekilde ağzından nefesi vermek bu tekniklerden biridir. Başka bir nefes tekniği ise, gözleri kapatarak birkaç derin nefes alıp vermenin ardından nefes alırken ‘1’ , verirken ‘2’ şeklinde sayarak, 5’e kadar saymaktır. Bu şekilde, 1’den 5’e kadar sayma döngüsü, sakinleşinceye kadar birkaç dakika sürdürebilirler. Nefes egzersizlerinden sonra, aşağıdaki acil durumlarda neler yapabileceğini ona öğretebilirsiniz. Bu esnada birlikte rol yapabilirsiniz, bu öğrenmeyi eğlenceli kılacaktır.
Sıyrıklara ve Kesiklere Bakmayı Öğretmek
Kayalara atlarken veya ağaca tırmanırken sıyrıklar ve kesikler çocuklarda en sık görülen yaralanmalardan biridir. Bunların çoğu önemsizdir ve su ve sabunla yıkayarak temiz tutmak iyileşmesi için yeterli olacaktır. Kesikler için ise sakin olup durumu değerlendirdikten sonra büyük bir kanama varsa kanamayı durdurmak için bölgeye baskı uygulanmalı, kesiğin bulunduğu bölge kalp hizasından üstte tutulmaya çalışılmalı ve hemen yardım çağırmalıdır. Yaralanma büyük değilse, kanamayı durdurmak için birkaç dakika boyunca basınç uygulamaya devam etmek gereklidir. Kesik, sıyrık olan bölge, varsa antiseptik solüsyon ve gazlı bez ile temizlenmelidir. Bu amaçla evde ecza dolabında antiseptik solüsyon ve gazlı bez bulundurmak faydalı olur. Bunların bulunmadığı durumlarda yaralı bölge, sabun ve suyla temizlenebilir, eğer onlarda yoksa yaralı bölge alkollü mendil veya tuzlu bir çubukla silinerek kuruması beklenmelidir.
Küçük Yanıkları Tedavi Etmek
Birisi yanan bir çubuğa dokunduğunda veya üzerine sıcak bir yemek veya içecek döktüğünde ısıdan kaynaklanan yanıklar oluşabilir. Bu durumda öncelikle eğer yanan bölge üzerinde bir giysi varsa (çorap, bluz, vb.), yanık üzerindeki deriyi kaldırmamaya dikkat edilerek bu giysiler çıkartılmalıdır. Ardından, yanıklar vücuda acı vereceğinden , acıyı durdurmaları için bölgeye soğutma yapılmalıdır. Bölgeyi serinletmek ve temiz tutmak için etkilenen bölgeye temiz, serin ıslak bir havlu uygulanabilir. Bez deriye yapışabileceğinden ve çıkarıldıktan sonra dokuyu soyabileceğinden yanık üzerine sıkı bir pansuman uygulanmaması çok önemli. Temiz bir makas veya tırnak makası ile ölü dokular temizlenerek bir antibiyotik merhem, temiz bir kuru bandaj veya gazlı bir bez uygulanabilir. Bu sadece küçük ısı yanıkları için geçerlidir. Daha büyük ve daha ciddi yanıklar için hemen tıbbi yardım alınması gereklidir. Kimyasal yanıklarda ilk yardımda deriyle temas eden kimyasal maddenin en kısa sürede deriyle teması kesilmeli ve bölge bol tazyiksiz suyla yıkanmalıdır, giysiler çıkarılarak yara örtülmelidir. Elektrik yanıklarında, yaralıya dokunmadan önce elektrik akımı mutlaka kesilmeli ve yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir, hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülmelidir. Donmaya bağlı yanıklarda ise, yaralının soğukla teması kesilerek yara temiz bir bezle örtülmelidir. Bu müdahalelerden sonra 112’yi arayarak tıbbi yardım istenmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Bükülmüş Ayak Bileğine Müdahale
Öncelikle, güvenli bir yere oturarak yaralanan kişinin ayakkabılarının ve çoraplarının çıkarılması gerekir. Yaralı ayak bileği morarmış, şişmiş ve ağrıyor olabilir. İlk olarak, kırık olup olmadığını görmek için, göze çarpan bir şekil bozukluğunun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer bariz bir şekil bozukluğu varsa, yaralı kişinin tahliye edilmesi ve bakım için tıbbi bir tesise götürülmesi amacıyla yardım çağrılması gereklidir. Kırık bölge yukarıda tutulmalı ve üzerine baskı uygulanmamalıdır. Belirgin bir kırık kemik yoksa, 20 dakika boyunca soğuk uygulamalar şişlik ve ağrının geçmesine yardımcı olacaktır. Soğuk uygulama olarak, buz veya soğuk bir paket yaralanan bölge üzerine konabileceği gibi, ayak ve ayak bileği soğuk su altında/içinde tutulabilir. Bu uygulamanın ardından, etkilenen ayağı bir süre hareket ettirmemek ve yukarı kaldırmakta şişliğin azalmasına yardımcı olur.
Burun Kanamasında Tedavi
Kanayan bir burnu durdurmanın en iyi ve en kolay yolu, oturarak başı hafifçe öne eğmek ve burun köprüsünün hemen altından burnu sıkıştırmaktır. Kanama durana kadar yaklaşık 5 dakika kadar basınç uygulamaya devam edilmelidir.
Son Bloglar
Bugünlerde dijital hayatımızın çoğunu yöneten bulut depolamanın ne olduğunu biliyor musun? Etrafımız onunla çevrili. Bulut depolamayı kullanarak e-posta gönderiyor, en sevdiğimiz diziyi izliyoruz. Her hareketimizi bizim yerimize takip ediyor ve bir yere ulaşmamız için hangi yöne dönmemiz gerektiğini, ne kadar ilerlememiz gerektiğini söylüyor. Peki, bulut nedir?
Çocuklarda Dikkat Becerisi Neden Önemlidir ve Bunu Nasıl Eğitebilirsiniz?
Dikkat, çevredeki çeşitli uyaranlardan yalnızca anlık ihtiyaçlar ve amaçlar doğrultusundaki uyaranlarla ilgilenmeyi sağlayan sinir sisteminin bir işlevi olarak tanımlanır. Diğer bir ifadeyle, duyular ile alınan çevredeki uyaranlardan herhangi birinin belli bir amaca göre seçilip ayıklanması işlemidir.
Kuzeyin Büyüleyici Işıkları Auroralar
Aurora, öncelikle her iki yarım kürenin yüksek enlemlerinde yani kutuplara yakın kısmında meydana gelen, gece gökyüzünde gözüken renkli ışıktır. Kuzey Yarımküre’deki auroralara kuzey ışıkları veya aurora borealis denir. Güney Yarımküre’de auroralara güney ışıkları veya aurora australis denir. Auroralar, Roma’nın şafak tanrıçasından adını alır.
Yaz Döneminde Çocuğunuzun Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?
Yaz tatilleri birçoğumuz için “çocukların çocuk olabileceği” kaygısız ve mutlu bir dönem. Dışarıda doğada olmak; aile ile birlikte zaman geçirmek; müzelere, kütüphanelere ve parklara geziler düzenlemek gibi zenginleştirici deneyimler,
Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu İçin Neler Yapabiliriz?
Enerji verimliliği, binalarda yaşam standardının ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesinin ve miktarının düşüşüne neden olmadan, verilen hizmet veya ürün başına tüketilen enerjinin azaltılmasıdır. Bu sayede enerjiden tasarruf etmiş oluruz.
Çocuğunuza Çevre Bilincini Nasıl Kazandırsınız?
Öğrenmenin doğumla başladığı ve erken yaşlardaki öğrenmenin sonraki yaşlardaki öğrenmeye temel oluşturduğu gereğinden yola çıkıldığında, temel eğitimin de doğumla başlaması gerektiği çok açık ve yadsınamayacak bir sonuçtur.
İnsanlar Neden Ortak Bir Ölçüm Sistemine İhtiyaç Duyarlar?
Bir şeye “objektif” yani nesnel demek, o şeyin herkes için aynı anlama sahip olduğu ve kişiye göre değişken olmadığı anlamına gelir. Bilim de nesneldir. Yani bilimin ürünleri (teoriler, yasalar, deneysel sonuçlar ve gözlemler), dış dünyanın doğru bir temsilidir.
Çocuğunuzun Gelişimi ve Büyümesinde Yaratıcı Beyin Kavramı
Eşi benzeri görülmeyen bir eser ortaya koyduğumuzda bunu yaratıcılık olarak tanımlarız.
Bilim, evrenin ya da evrendeki olayların bir bölümünü ele alıp birtakım...
Çocuğunuza İlk Yardımı Nasıl Öğretirsiniz?
Çocuklarımızı merak eden, düşünen ve akıl yürüten bireyler olarak yetiştirmeyi...
Elektronik Cihazlar Çocuğunuzun Gelişimini ve Sağlığını Nasıl Etkiliyor?
Herkesin özellikle çocukların günlük yaşamında büyük rol oynayan elektronik...
Sporun bilim veya mühendislikle alakası olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Peki...
Çocuğunuzu merak etmeye nasıl teşvik edebilirsiniz?
Çocukların çevrelerinde gördükleri her şey onlar için yeni bir durumdur. Doğayı, mevsimleri,....
Aşı Bizi Hastalıklardan Nasıl Korur?
İnsanları ve hayvanları hasta edebilecek virüs ve bakteri gibi..
Çocuğunuzun İlgi Alanlarını Nasıl Keşfedip Geliştirebilirsiniz?
Her çocuk kendine has birçok yetenek ve beceri ile dünyaya gelir...
Kara delikler Çarpışırsa…
Kara delikler belki de evrendeki en ilginç ve gizemli gök cismidir. Bir kara de...
Matematiğin en ünlü sayısıyla tanışın: Pi sayısı, yani 3,1415926535897932384626433…
Bilgisayar oyunu oynuyor musun? O halde e-spor nedir duymuş olabilirsin. Eğer duymadıysan şimdi yazımızı okuyarak her zaman...
Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılabilir?
Kitaplardan hepimizin öğreneceği pek çok şey var, belki de en çok çocuklarımızın. Daha küçük yaşta onların dünyalarını ...
“Sıfır Atık” İçin Sürdürülebilir Paketleme
Sürdürülebilirlik; çevrenin korunumu, ekonomik kalkınma ve sosyal gelişim olmak üzere üç bileşene sahip ve bu üçü...
Çalışan Ebeveynler için Pandemi Sürecinde Çevrimiçi Eğitim Rehberi
Neredeyse bir yıla yakın süredir Türkiye’de ve dünyada, pandemi koşulları dolayısıyla eğitim çevrimiçi olarak sürdürülmekte...
STEM Eğitimiyle Teknoloji Çocuklar İçin Bir Çözüm Yöntemi Olsun
Çağımızın bir zorunluluğu olarak çocuklar teknolojiyle iç içe büyüyor. Dijital dünyanın bilinçli bir kullanıcısı olmaları ve bu sektör...
Kriptoloji 101: Şifre Oluşturma ve Kırma Bilimi
Arkadaşınıza önemli bir bilgi vermeniz gerektiğini düşünün; onun haricinde kimsenin bu bilgiyi öğrenmesini istemiyorsunuz...
Bakış Açımızı Değiştiren Fotoğraf Lensleri
Ünlü Amerikalı fotoğrafçı Dorothea Lange 1900’lü yıllarda “Fotoğrafçılık zamandan bir an alır ve onu sabit tutarak hayatı deği...
Evrenin Dev Mıknatısı Magnetarı Keşfe Çıkıyoruz!
Güneşimizin yerinde kendi etrafında saniyede yüzlerce kez dönebilen ve etrafa düzensiz gama ışınları saçan bir magnetar olduğunu düşünü...
IOT (Nesnelerin İnterneti) ile Bizi Gelecekte Ne Bekliyor?
Yorucu bir günün ardından eve gitmek için arabanıza bindiğinizi düşünün. Arabanız GPS sisteminden eve gitmek için yola çıktığınızı buzdolabınıza haber ...
Basit Makineleri Tanıyalım
Önünüzde kocaman bir oyuncak kutusu olsun. Siz bu kutuyu kaldırıp masanın üstüne koymak istiyorsunuz ancak kutu çok ağır...
Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi
Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte hayatımıza pek aşina olmadığımız ama çokça duyduğumuz bilgisayar terimleri girdi. Mesela yapay zeka ve...
İzleyen herkesi etkileyen ve heyecanı doruklara çıkaran özel efektler özellikle sinema ve televizyonda izlediğimiz filmleri unutulmaz kılıyor. Oldukç...
İcadımı/Buluşumu Nasıl Korurum?
Zamanda küçük bir yolculukla yazımıza başlayalım. Tarihlerimiz milattan önce 3500’ü göstersin. Kendinizi Mezopotamya topraklarında yaşayan biri olarak hayal edin...
İnovasyon ve İcat Arasındaki Farklar
Son zamanlarda sıkça duyduğumuz, gelişen teknoloji ile hayatımıza giren bir kavram var; inovasyon. Peki, inovasyon ve icat ile arasındaki fark nedir?
Çocuklarınızla Birlikte Evde Yapabileceğiniz Birbirinden Keyifli Aktiviteler
Ülkemizde de görülen koronavirüs sebebiyle hepimiz evlerimizdeyken ve okullar kapanmışken, çocuklarımızı mutlu, sağlıklı ve motive etmenin yollarını arıyoruz.
Sinema ve Görsel Efektler
Sinema birçoğumuz için eğlenceli bir aktivitedir. Büyük bir ekranın ve kaliteli bir ses sisteminin olduğu odaya girip kendimizi bir başkasının yaratt...
Bilgisayar Programcıları Ayrıştırmayı Nasıl Kullanır?
Ayrıştırma, sorunları daha kolay ele almak ve hataları tespit etmek için; problemleri küçük parçalara bölerek çözdüğümüz bir sistemdir.
Bilgisayarlardan Robotlara
’Robot’’ kelimesi hayatımıza bir tiyatro oyunu ile girmiştir.Karel Capek isimli Çek yazar, yapay zekaya sahip robotlar ile ins...
Bilgisayarlar bugün her yerde olsa ve işleri çok hızlı yapabilse de, geçmişte çok daha yavaş ve çok daha büyüklerdi. Örneğin 1930’lu yıllarda evine...
Çocuklar İçin Temel Kodlama
Kodlama; belirli bir görevi gerçekleştirmek için bilgisayara talimat verme yöntemidir. Ayrıca “yazılım programlama” veya “bilgisayar programlama” ...
Bilgisayarların İstediğimizi Yapmasını Nasıl Sağlıyoruz?
Kodlama; belirli bir görevi gerçekleştirmek için bilgisayara talimat verme yöntemidir. Ayrıca “yazılım programlama” veya “bilgisayar programlama” ...
Kodlamada Değişkenler Nasıl Kullanılır?
Bilgisayar programlama dilleri; verileri tutabilmek için değişkenleri kullanır. Değişkenler; bilgisayar oyunlarında puanları h...
Hiç karda yürümüş müydün? Ardında bıraktığın ayak izleri nasıl da gelmiş olduğun yolu gösteriyordu değil mi?
Bir şeyler üretmeyi sever misin? Belki ileride bir mucit, bir mühendis, bir mimar ya da bir tasarımcı olmanın hayalini kuruyorsundur. ...
Bilgisayara ne yapacağını söylemek için kodlar kullanılır; fakat kod yazmadan öne bir algoritmaya ihtiyaç duyulur.Algoritma,..
Her gün yüzlerce kez ‘algoritma’ kullandığını biliyor muydun? ‘Algoritma’ kelimesi biz çocuklar için pek fazla ilgi çekici olmayabilir. Aslına...
Özellikle hava sıcaklığının en yüksek seviyelere ulaştığı yaz aylarında, orman yangınları da artış gösteriyor.
Küresel İklim Değişikliğinin Farkında mısın?
İklim, bir yerde uzun yıllar boyunca görülen ortalama hava durumudur. İklim değişikliği, bu ortalama koşullarda bir değişimdir. Yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının yarısı yeryüzünden yansır. Atmosferimiz, sera gazı olarak da nitelendirilen gazlar sayesinde yeryüzünden yansıyan güneş ışınlarının bir kısmını tekrar yeryüzüne gönderir.
Daha önce mayalanma kavramını, pastörizasyon yöntemini ya da kuduz aşısını duydun mu? Mayalanmaya (fermantasyona) mikroorganizmaların neden olduğunu keşfeden, pastörizasyon yöntemini geliştiren ve kuduz aşısını bulan, Fransız kimya ve biyoloji bilgini Louis PASTEUR’dür.
Enerji kaynakları, günlük yaşantımızın bir parçasıdır ve birçok aktivitemiz için enerjiye ihtiyaç duyarız.
Bilgisayarların Gizli Dili
İnsanlar yerine bilgisayarlarla konuşabildiğimiz bir dil düşünün, hangi dildir bu? Doğru bildiniz programlama dili!
Bir İnsan İçin Küçük, İnsanlık İçin Büyük Bir Adım
Bugün sahip olduğumuz bilginin elde edilmesini sağlayan en büyük sebepler nelerdir?
Hava Durumu Tahminleri Nasıl Yapılır ?
Siz de hava tahminlerinin nasıl yapıldığını merak ediyor musunuz? Hava güneşli mi olacak yağmurlu mu? Belki de kar yağacak! Evden çıkmadan sen de hava durumuna bakar mısın?
GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRECEK OLAN KÜÇÜK ADIMLAR
Doğal kaynaklarımızın sınırlı olduğu gerçeğini ne yazık ki her geçen gün daha somut şekilde deneyimliyoruz. Bu farkındalıksa hem bireyleri hem de devletleri sürdürülebilir kaynaklara ve sürdürülebilir bir yaşam biçimi benimsemeye yönlendiriyor.
Altın Oran: Matematik ve Sanatın Büyülü Dansı
Altın Oran matematik ve sanatın ortak bir dilde buluştuğu, büyülü bir orandır. Bu oranın gizemini keşfetmek, doğanın ve sanatın derinliklerine bir yolculuğa çıkmak gibidir ve bizi evrenin güzelliklerini daha derinden anlamaya yönlendirir.
Çocuklarda Dijital Okuryazarlık
Çocukların Dijital Okuryazarlığını Geliştirmek Onları Geleceğe Hazırlamak için Önemli Bir Adımdır
Bilimsel Süreç Hangi Aşamalardan Geçer?
Bilimsel süreç, yeni bilgilerin keşfedilmesi, mevcut bilgilerin doğrulanması veya mevcut bilgilere yeni bakış açıları kazandırılması amacıyla izlenen sistemli yaklaşımdır. Örneğin, Isaac Newton’un ağaçtan kafasına düşen bir elma sonucu, bir aydınlanma anı yaşamasına ve yer çekimini keşfetmesine neden olan, aslında bilimsel yöntemdir
Sanat ve mühendislik, genellikle birbirinden farklı disiplinler gibi görünse de, aslında birbirini tamamlayan ve etkileşim içinde olan iki ayrı daldır. Her ikisinin de çıkış noktası insanların sınırları olmayan hayal gücüdür.
Çocukların Güvenli İnternet Kullanımı İçin Neler Yapabilirsiniz?
Çocuklar için internet, kaynaklara erişimde eşsiz bir olanak sunmakla birlikte, çeşitli risklerin de bulunduğu bir ortam olabilir. Kişisel bilgilerin güvenliğini zedeleyecek saldırılar, siber zorbalık, uygunsuz içeriklere maruz kalma ve zararlı yazılımlar gibi tehlikeler, çocukların çevrim içi dünyada karşılaşabileceği riskler arasında yer alır. Ayrıca, internet bağımlılığı, oyun bağımlılığı gibi bağımlılıklar çocukları sosyal yaşamdan uzaklaştırabildiği gibi bazı oyunların içeriği çocukların saldırganlık gibi olumsuz davranışlar göstermesine neden olabilir. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuklarının çevrimiçi etkinliklerini izlemeleri, rehberlik etmeleri ve güvenli bir çevrimiçi deneyim sağlamak için önlemler almaları kritik önem taşır.
Doğaya Saygılı Bireyler Nasıl Yetiştirilir
Doğaya saygı; doğal çevreye, bitki ve hayvan yaşamına, ekosistemlere yani doğanın bütününe saygı duymaktır. Onu sadece bazı ihtiyaçlarımız için kaynak olarak görmemek ve onun bizimle birlikte var olan, aramızdaki dengeyi korumamız gereken bir yaşam biçimi olduğunu anlamaktır. Doğanın kendi içindeki dengesi ve düzenini bozmamak, ekosistemlere zarar vermemektir.