Bilgisayarların Gelişimi

09/02/2020

Bilgisayarlar bugün her yerde olsa ve işleri çok hızlı yapabilse de, geçmişte çok daha yavaş ve çok daha büyüklerdi. Örneğin 1930’lu yıllarda evine bilgisayar almak isteyenler, evinin bir odasını bilgisayar için ayırmak zorundaydı. 20. yüzyılın başlarında oda büyüklüğünde olan bilgisayarlar, zamanla minimal boyutlara indirildi ve çok daha kolay kullanılabilir bir hale geldi. Zamanla oldukça fazla değişen bilgisayarların yapabileceklerini değiştirmeye yardımcı olan bazı önemli insanlar var: Charles Babbage, Ada Lovelace ve Alan Turing.

 
Gelin bu kişileri tanıyalım!
Ada Lovelace 
Yaşamına çok önemli çalışmalar sığdıran ve en önemli kadın mucitler arasında görülen Ada Lovelace, günümüzde kullandığımız bilgisayar programlarının temelinde büyük katkı sahibidir. Kendisi ilk bilgisayar programcısı olarak kabul edilmektedir.
Charles Babbage 
Programlanabilir bilgisayar fikrini ilk kez ortaya atan Charles Babbage, aynı zamanda geliştirdiği analitik hesap makineleriyle bilgisayarların günümüzdeki şeklini almasına büyük katkı sağlamıştır. Babbage ayrıca Analitik Makine ismini verdiği bir proje üzerine de çalışmıştır. Bu projede mantıksal işlem birimi, veri depolama birimi, giriş çıkış üniteleri kullanmayı planlayan Babbage ne yazık ki projesini tamamlayamadan hayatını kaybetmiştir.
Eğer üretilmiş olsaydı, bu makine ilk modern bilgisayar olacaktı.
Alan Turing 
Geliştirdiği Turing Testi ile makinaların ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusuna değinmiştir. Ayrıca, Turing Makinası denilen algoritma tanımı ile modern bilgisayarların kavramsal temelini de atmıştır. Savaş yıllarında ise gizli yazılmış kodlarla bir takım mesajları çözmek için sistemler geliştirmiştir.

Son Bloglar