Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılabilir?

18/02/2021

Kitaplardan hepimizin öğreneceği pek çok şey var, belki de en çok çocuklarımızın. Daha küçük yaşta onların dünyalarını genişletecek, hayal kurmayı ve yeni şeyler keşfetmelerini sağlayacak en verimli araçlardan biri kitap okumak. İnternet kullanımının yaygınlaşması bu güzel aktivitenin popülerliğinin azalmasına sebep olsa da biraz teşvikle çocuklarınızın kitap okumaya olan ilgisini arttırmanız mümkün.
Nasıl teşvik edeceğinize geçmeden önce, çocuğunuzun neden okumayı sevmediğini bulmanız işinizi kolaylaştırabilir.
Çocuğunuzun okumayı sevmemesinin birden fazla sebebi olabilir. Öncelikle, çocuğunuz okumayı zor buluyor olabilir. Okurken çok çabalaması gerekiyorsa bunu boş zaman aktivitesi olarak tercih etmemesi çok doğal olacaktır. Belki henüz yeterince akıcı okuyamıyordur ya da kelime haznesi kolayca kitap okuyacak kadar gelişmemiştir. Eğer durum böyleyse eğitimcilere danışıp çocuğunuza eksikliği olan alanlarda destek sunabilirsiniz.
İkinci seçenek ise çocuğunuzun okumayı eğlenceli bulmuyor olmasıdır. Bu noktada onun ilgi alanlarını belirleyerek o alanda yazılmış kitapları ona sunmanız bu durumu aşmaya yardımcı olabilir.
Bunların dışında işinize yarayabilecek bazı önerileri şöyle sıralayabiliriz:
1.
Kitap okumak için zaman yaratın
Çocuğunuzun günlük ve haftalık planı çok yoğunsa kitap okumaya vakit bulamayabilir. Çocukların da dinlenmeye ihtiyacı vardır. Kitap okumayı ders, kurs ya da dinlenme zamanından ayırmak çocuğunuzun odaklanmasına yardımcı olabilir. Hatta belki ailecek okuma saati düzenleyebilirsiniz, bu sayede çocuğunuzu motive edebilirsiniz
2.
Okuma materyallerini çeşitlendirin
Kurgu kitaplar okumak çocuğunuzun hayal gücünü geliştirir ve harikadır. Ama çeşitliliği artırmak adına ona “nasıl yapılır” temalı kitaplar, çocuk dergileri, fıkra derlemeleri, çizgi romanları önerebilirsiniz. Hatta bir yemek kitabını incelemesini isteyip ve sonra beğendiği bir yemeği birlikte yapmayı teklif ederek eğitici ve eğlenceli bir aktivite yapabilirsiniz.
3.
Kardeşlerle okuma saati
Eğer çocuğunuzun küçük kardeşi varsa, kolay ve resimli bir kitabı ona okumasını isteyebilirsiniz. Böylece hem pratik yapmış olacak hem de kardeşiyle vakit geçirmiş olacak!
4.
Dost kitaplar
Çocuğunuzun hayatındaki değişikliklere kitaplarını da adapte edin. Örneğin yeni bir okula başlayacaksa, başka bir yere taşınacaksa ya da yüzme kursuna başlayacaksa, ona bu konuyla ilgili bir kitap hediye edin. Üzgünse, heyecanlıysa ya da korkuyorsa kitaplar onun bu hisleri anlamasına ve üstesinden gelmesine yardımcı olabilir.

Son Bloglar