Orman Yangını Nedir?

09/08/2022

Özellikle hava sıcaklığının en yüksek seviyelere ulaştığı yaz aylarında, orman yangınları da artış gösteriyor. Hem doğal hayatı hem de ekosistemi olumsuz etkileyen doğal ya da insani sebeplerden ortaya çıkan yangınların ormanları kısmen veya tamamen yakmasına orman yangını denir. Yıldırım düşmesi, yanardağ patlaması ve yüksek sıcaklık gibi doğal sebeplerle çıkan yangınlar ile ormana yanıcı madde bırakılması ya da tarımsal ürünler nedenli çıkan insan kaynaklı yangınlar vardır. Bu yangınlar tahmin edilemez ve kontrol edilmesi zordur. Avustralya, Yunanistan, Afrika ve ABD'nin Kaliforniya gibi bazı bölgeleri gibi sıcak ve kuru havaların görüldüğü bölgelerde yaygındır.
 
Orman Yangınlarına Neler Sebep Olur?
Birçok olası orman yangının nedeni vardır. Kuru bitkilere ve ağaçlara yıldırım çarptığında ve tutuşturduğunda doğal olarak başlayan bu yangınlar aynı zamanda kamp ateşini düzgün bir şekilde söndürmeyen kişilerden de kaynaklanabilir. Ne yazık ki, bazen bu yangınlar kasıtlı olarak birileri tarafından başlatılır. İklim değişikliği orman yangınlarını başlatmaz, ancak daha büyük ve daha yıkıcı olmalarına neden olur. Bunun nedeni, ısınan gezegenimizin daha yoğun kuraklık dönemleri yaşaması ve yangınları besleyen bitki örtüsünü kurutmasıdır. 
 
Orman Yangınları Doğal Mıdır?
Şaşırtıcı ama orman yangınları aslında yüz milyonlarca yıldır var olan önemli bir doğal döngünün parçasıdır. Alevler, ağaçlara zarar veren böcekleri ve hastalıkları öldürebilir. Düşük yoğunluklu yangınlar, besin maddelerinin toprağa geri dönmesine yardımcı olan ölü veya çürüyen kalıntıları yakar. Yangınlar ayrıca yeni sürgünlerin büyümesi ve toprağa daha fazla güneş ışığının ulaşması için yer açarak hayvanlar ve kuşlar için değerli bir besin kaynağı ve yeni yaşam alanı yaratır (Çepel, 1975). Sık sık yangın çıkan yerlerde, bazı bitki türleri hayatta kalmak için ateşi kullanmaya bile uyum sağlamışlardır. Örneğin, Avustralya'da yetişen bazı bitkiler, yüzlerce minik tohum içeren sert, odunsu bir meyve üretir. Ateş olmadığı zamanlarda bazı bitkiler bu tohumları yetiştirmez.
Bazen, vahşi alanlara bakan insanlar, araziyi düzenli tutmak için kontrollü yangınlar başlatırlar. Bu yangınlar, kimseyi tehlikeye atmamak için dikkatlice planlanır ve takip edilir. Kontrollü yangınlar, olası bir yangını körükleyebilecek kuru yaprakları, otları ve dalları kontrollü bir şekilde temizleyerek büyük ölçekli, kontrol dışı orman yangınlarını önlemeye yardımcı olur. Geleneksel olarak, Avustralya'nın İlk Milletler Halkı, arazilerin düzenli kalmasını sağlamak ve yeni büyümeyi teşvik etmek amacıyla; aynı zamanda avlanmaya yardımcı olmak için ateşi kullandılar.
 
Orman Yangınları Neden Tehlikelidir?
Orman yangınları kontrolden çıktıklarında ve toplulukları sardığında tehlikeli hale gelir. Alevler binaları yakabilir ve yangınlardan çıkan dumanı solumak zararlı olabilir. Rüzgârlı hava koşulları alevleri körükleyerek yangını daha hızlı yayabilir. Neyse ki, itfaiyeciler, hükümet yetkilileri ve bazı yerel sakinler gibi orman yangınlarını nasıl daha iyi önleyebileceklerini ve kontrol edebileceklerini öğrenmek için son derece sıkı çalışan birçok insan var. 
Olası bir orman yangını sırasında yangını sırasında senin ve ailenin güvende kalmasının birçok yolu var. Mesela bir kaçış yolu planlamak ve aceleyle ayrılmanız gerektiğinde bir acil durum çantasını hazır tutmak gibi. Güney Avustralya Ülke İtfaiye Teşkilatı'ndan orman yangını güvenliğine yönelik hazırlanmış kılavuza hadi bir göz atalım!
 
Yardım Etmek İçin Ne Yapabilirsin?
– Bir hayır kurumu için para toplamayı düşün. Bağışları artırmak için bir kermes satışı yapabilir veya sponsorlu bir yürüyüş yapabilirsin.
– Orman yangınlarının tehlikeleri ve nasıl güvende kalınacağı konusunda başkalarını eğiten posterler oluşturabilirsin ve çevrene asabilirsin.
– Gezegene karşı nazik ol! İklim değişikliği orman yangınlarını daha da kötüleştirebilir, bu nedenle çevreye zarar vermeyecek şekilde yaşamaya çalışın.
– Susamış orman hayvanları için sığ tabaklarda soğuk su bırakabilirsin. Mümkünse hayvanların güvende olacağı yerlerde ve ağaçların üzerinde gölgeli noktalara yerleştirmen daha çok yararlı olabilir. Metal olmayan tabaklar kullandığınızdan emin ol, çünkü bu tabaklar ısıyı emer ve çok çabuk ısınır.

Son Bloglar