Bilgisayar Programcıları Ayrıştırmayı Nasıl Kullanır?

28/01/2020

Ayrıştırma, sorunları daha kolay ele almak ve hataları tespit etmek için; problemleri küçük parçalara bölerek çözdüğümüz bir sistemdir.
Kodlamada ayrıştırma yapmak istediğimizde, yapılacak işlemler ve bunların hangi sırayla yapılacağı hakkında seçimler yapmamız gerekir.
Evindeki DVD’lerin düzenini beğenmediğini düşün; burada ilk yapacağın DVD’lerin hangi sırayla durmasını istediğini belirlemektir. Alfabetik bir sıra düşünüyorsan; sıranın başından kontrol etmeye başlayabilirsin. Bu sıraya göre örneğin E harfindeki DVD’lerin arasına başka bir harf karıştıysa; karışan DVD’yi E harfinden ayırarak doğru harfe yerleştirmelisin. Bu şekilde devam ederek, belirlediğin sıraya göre geriye kalan tüm DVD’leri kolayca düzenleyebilirsin.
Bilgisayar programcıları da aynı şeyi yaparlar. Bir program yazarken genellikle kodu küçük parçalara bölerler.
Bu yaklaşım ‘’ayrıştırma’’ olarak adlandırılıyor çünkü büyük parçalar daha küçük parçalara ayrılarak koddaki hatalar bulunuyor.
Bilgisayar programcıları, ayrıştırma sayesinde programlarındaki sorunları kolayca çözebiliyor. Ayrıştırmanın bir diğer yararı da; programcıların oluşturduğu küçük kod parçalarını diğer programlar için kolayca kopyalayıp yeniden kullanmasına izin vermesidir.
Ayrıştırma, oldukça yararlı bir problem çözme stratejisidir. Bir cep telefonu düşün. Cep telefonları birçok farklı parçadan oluşur. Telefon yapan şirketler, ihtiyaç duydukları her şeyin bir listesini yapabilir ve üretim sürecini parçalayabilir, böylece bir fabrika ekranları yaparken, diğeri pil yapar, bir diğeri ise telefon kutusunu yapar.
Kaynak:
https://www.bbc.co.uk/bitesize/topics/zkcqn39/articles/z8ngr82

Son Bloglar