Bulut Depolama Nedir?

05/08/2022

Bugünlerde dijital hayatımızın çoğunu yöneten bulut depolamanın ne olduğunu biliyor musun? Etrafımız onunla çevrili. Bulut depolamayı kullanarak e-posta gönderiyor, en sevdiğimiz diziyi izliyoruz. Her hareketimizi bizim yerimize takip ediyor ve bir yere ulaşmamız için hangi yöne dönmemiz gerektiğini, ne kadar ilerlememiz gerektiğini söylüyor. Peki, bulut nedir?

Bulut, bilgilerin nasıl depolanacağı ve uygulamaların nasıl çalıştırılacağı konusunda yeni bir teknolojidir. Programları ve verileri tek bir masaüstü bilgisayarda çalıştırmak yerine, her şey “bulutta” depolanmaktadır. İnternet üzerinden erişilen bilgisayarların ve internet sunucularının bulutsu bir topluluğu olarak düşünülebilir! Bulut bilişim, dünyanın her yerinden tüm uygulamalarınıza ve belgelerinize erişmenizi sağlayarak kullanıcıyı masaüstünün sınırlarından kurtarır ve farklı konumlardaki grup üyelerinin iş birliği yapmasını kolaylaştırır.

İnternetteki verilere eriştiğinde, aslında bir sunucudan dosya talep ediyorsun. Dosyalar, cihazında yeniden birleştirildikleri küçük bilgi paketlerine bölünüyor. Bu bilgi paketleri birlikte seyahat edebildikleri gibi tamamen farklı yollarda takip edebiliyor. Ayrıntılar biraz karmaşık olabilir, ancak gerçekten önemli olan tek şey internet ağına bağlı olman!

Bulut bilişimin birincil kullanımlarından biri veri depolamadır. Kullanıcı, verileri depolarken veriler belirli bir adla belirli bir yerde depolanıyormuş gibi görünür. Ama o yer gerçekte yoktur. Bu sadece sanal alana atıfta bulunmak için kullanılan bir takma addır. Gerçekte, kullanıcının verileri, bulutu oluşturmak için kullanılan bilgisayarlardan herhangi birinde veya daha fazlasında saklanabilir. Bulut, mevcut depolama alanını dinamik olarak yönettiğinden, gerçek depolama konumu günden güne ve hatta dakikadan dakikaya farklılık gösterebilir. Ancak konum sanal olsa da, kullanıcı verileri için sabit bir konum görür ve aslında depolama alanını kendi bilgisayarına bağlıymış gibi yönetebilir.

Başlangıçta dünyaca ünlü bir internet tabanlı satış firması, diğer kurumların çevrimiçi mağazalar kurmasına yardımcı olacak bir platform oluşturmayı planlamıştır. Ancak, oluşturduğu birçok aracın ve veri tabanının e-ticaret dışında da yararlı olabileceğini çabucak fark etmiş. Bu firma, şirketlerin uygulamaları sıfırdan başlatmaktan çok daha ucuza başlatmasına ve sürdürmesine olanak tanıyan sunucu alanı ve veri tabanı araçlarını kiralamaya başlamıştır. Örneğin, çevrimiçi bir emlak satış sitesi, gerekli sunucuları korumak yerine ev fotoğraflarını ve verilerini depolamak için 100 terabaytlık bir bulut sistemi kullanır. Harici bir sunucu kullanmak, kendinizinkini yönetmekten daha güvenli olabilir, çünkü aşırı yüklenme olasılığı çok daha düşüktür ve bu sunucuların çoğu dosyalarınızı sizin için yedekleyecektir. Çoğu bulut bilişim hizmeti, trafikteki ani artışları ve durgunlukları ele almak için optimizasyon araçlarıyla birlikte gelir ve birçoğunun dünya çapında veri merkezleri vardır, bu da sitelerin uluslararası kullanıcılar için daha hızlı yüklenmesini sağlar.

İşte artık ‘bulut’la tanıştın! Bulut depolamanın hem finansal hem de güvenlikle ilgili pek çok bir sürü avantajı var. Finansal olarak, buluttaki sanal kaynaklar, kişisel bir bilgisayara veya ağa bağlı özel fiziksel kaynaklardan genellikle daha ucuzdur. Güvenliğe gelince, bulutta depolanan veriler, birden çok fiziksel makinede çoğaltıldığından, yanlışlıkla silinmeye veya donanım çökmelerine karşı güvenlidir; verilerin birden fazla kopyası sürekli olarak tutulduğundan, bir veya daha fazla makine çevrimdışı olsa bile bulut normal şekilde çalışmaya devam eder. Bir makine çökerse, veriler buluttaki diğer makinelerde kopyalanır.
İşte artık ‘bulut’la tanıştın!

Son Bloglar