E-SPOR NEDİR?

02/04/2021

Bilgisayar oyunu oynuyor musun? O halde e-spor nedir duymuş olabilirsin. Eğer duymadıysan şimdi yazımızı okuyarak her zaman hevesle oynadığın oyunların profesyonel yanını keşfedebilirsin!
E-Spor, elektronik sporun kısaltmasıdır. Aynı futbolcuların birlikte maç yapması gibi, e-sporcular da birbirlerine karşı bilgisayar oyunları oynarlar.
Ama bu turnuvalar sadece arkadaşlar ve aile arasında olmak zorunda değil! Aslında sadece e-spora özel turnuvalar dünyanın her yerinde büyük stadyumlarda ve fanatik seyircilerle gerçekleştiriliyor.
E-spor turnuvaları genellikle oyunun türüne göre ayrışıyor. E-sporda en popüler oyun türleri MMORPG (çok oyunculu çevrimiçi rol üstlenme oyunu), FPS (birinci şahıs nişancı), dövüş oyunları, MOBA (çevrimiçi çok oyunculu savaş arenası), yarış ve spor oyunlarıdır. Bazı turnuvalar tek bir oyun için gerçekleşirken, birden farklı oyunların oynandığı ve farklı birincilerin olduğu büyük turnuvalar da düzenleniyor. Hatta diğer sporlarda olduğu gibi bölgesel elemeleri geçen takımlar Dünya Şampiyonası’nda büyük ödül için yarışıyor.
ESL (Electronic Sports League) dünyanın en büyük ve köklü e-spor şirketidir ve Intel Extreme Masters(IEM) gibi dünyanın en büyük turnuvalarından birini düzenler. IEM, Counter Strike, Dota 2, Starcraft, Fortnite, PUBG gibi en sevilen oyunların şampiyonasının yapıldığı bir turnuvadır. Ancak dünyada en çok izlenen e-spor oyunu ünvanını League of Legends taşıyor. 2020 yılındaki LOL Dünya Şampiyonası 3.8 milyon izleyiciye ulaşarak diğer bütün e-spor etkinliklerini geçti!
Genellikle stadyum gibi büyük alanlarda düzenlenen turnuvalarda ünlü oyuncular sahanın ortasındaki bilgisayarlarında oyun oynarken büyük ekranlarda da oyunu izleyebiliyorsun. Bu atmosferi yaşamak gerçekten çok heyecan verici olsa da, internetten canlı yayınlanan karşılaşmalar her sene milyonlarca seyirciye ulaşıyor. Burada yarışan e-sporcular aynı büyük spor müsabakalarında olduğu gibi verdikleri emeğin karşılığında para kazanıyorlar!
Ama e-spor oyuncusu olmak o kadar da kolay değil! Aynı “normal” bir sporcu gibi e-sporcular da sıkı bir antrenman programına uymak zorundalar.
Bazı oyuncular dakikada 300 hamleden fazla yapabiliyorlar. İnanılmaz değil mi? Bunun için de devamlı çalışmak ve oyunun bütün özelliklerine hakim olmak zorundalar.
2018’de kurulan Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED) ülkemizde e-sporun gelişmesine destek olmaktadır. TESFED hem düzenlediği turnuvalar hem de yaptığı çalıştaylar ve standardizasyon çalışmaları ile Türkiye’de e-sporun geleceğini şekillendiriyor.
E-spor hiç şüphesiz yükselişte. Her sene daha fazla seyirci stadyumlarda ya da çevrimiçi olarak turnuvaları izliyor. Belki bir gün e-spor, futboldan bile önemli bir spor olur, kim bilir?

Son Bloglar