Sinema ve Özel Efektler

11/06/2020

İzleyen herkesi etkileyen ve heyecanı doruklara çıkaran özel efektler özellikle sinema ve televizyonda izlediğimiz filmleri unutulmaz kılıyor. Oldukça zorlu bir süreç olan özel efektleri, türlerini ve tarihçesini sizin için araştırdık.

Özel Efekt Nedir?


Optik araçlar sayesinde izleyici ile buluşan ve bir hile olarak nitelendirebileceğimiz özel efektler; çekilmesi normal şartlarda riskli, çok zor ya da imkânsız olan sahnelerin yapımını kolaylaştırır. Film sahnelerinin inandırıcılığını artıran özel efektleri oluşturmak bir yönüyle bilim, bir diğer yönüyle de sanattır.

İlk Efekt 1895 Yılında Kullanılmış


Sinemada ilk özel efekt, 1895’de “The Execution of Mary Queen of Scots” filminde kullanılmıştır. Oyuncuya zarar vermeden sahneyi inandırıcı kılmak için kamera durdurularak Mary Queen’i oynayan oyuncunun yerine bir kukla yerleştirilmiş daha sonra kamera yeniden çalıştırılmıştır.

Günümüzde Kullanılan Efektlerden Bazıları

Pratik Efektler (Uygulama Efektleri)


Teknolojinin bugün olduğu kadar gelişmediği, dolayısıyla bilgisayarların film sektörüne bu kadar yoğun girmediği zamanlarda filmler yalnızca pratik efektler kullanılarak çekilmiştir. Bir diğer adı “uygulama efektleri” olan pratik efektler çekim sırasında kamera kayıt durumundayken yapılan her türlü efekti kapsamaktadır.

Computer Generated Imagery


Türkçesi bilgisayar üretimli imgeleme olan CGI; görsel oluşturmayı sağlayan bir bilgisayar uygulamasıdır. “CGI” terimi daha çok filmlerdeki özel efektleri ve sahneleri oluşturmada kullanılan 3B bilgisayar grafiklerini belirtmek için kullanılmasına karşın, iki boyutlu (2B) da olabilir.

Animatronic


Makineleştirilmiş bir kuklanın programlanması ya da uzaktan kontrol edilmesiyle oluşturulan görsel efekttir. Bir animatronic’in çalışmasının belirli aşamaları vardır. Bunlar;
• Modelin kağıt üzerine çizimi
• Modelin bir minyatürünün oluşturulması
• Modelin gerçek ebatlarında bir heykelinin yapılması
• Heykelden bir kalıbın oluşturulması
• Animatronic için sistem parçalarının oluşturulması
• Yapılan tüm çalışmaların bir araya getirilmesi,
• Çalışmanın test edilmesi ve animatronic ile ilgili sorunlar varsa bunların düzeltilmesidir.

Chroma Key


Chroma Key, bir renk tonunun yok edilerek sanal ortam veya gerçek ortamların arka plan olarak kompozisyon işleminden geçirilmesidir. Sinemada bir görüntüden bir rengin ve onun tonlarının çıkarılması olan “GreenBlue Box” tekniğinin temelidir.

Stop-Motion


Hareketsiz Çekim yani Stop-Motion, cansız nesnelere hareket ve değişim vermeye yarayan “stop-motion fotoğrafçılığı” tekniğiyle sinemada kullanılan ilk özel tekniklerden biridir.

Bullet Time


Bullet Time efekti, bir sahnenin fotoğrafının 360 dereceden çekim yapılabilecek şekilde dizayn edilmiş kameralarla çekilmesi ve ardından çekimi yapılan sahnenin görüntüsünün dijital ortama aktarılarak birleştirilmesi ile oluşturulur.

Motion Capture


Motion Tracking ve Mocap adıyla anılan Motion Capture efekti, “Hareket Yakalama” olarak da bilinir. Motion Capture ile 3 boyutlu modelleme için insan, bitki, hayvan gibi herhangi bir nesnenin hareketinin kaydı alınır ve dijital ortama aktarılır. Efekt, vücudun belirli noktalarına takılan aparatlar aracılığıyla yapılan hareketlerin dijital ortama aktarılması ve sonrasında programlara dönüştürülmesiyle gerçekleşmektedir.
Özel efektler hakkında daha fazla bilgi almak için izleyebileceğin videolar;
https://www.youtube.com/watch?v=QLJ01U3sRME
https://www.youtube.com/watch?v=j_qhSVL2QJw
https://www.youtube.com/watch?v=zBOaPBqqiRQ

Son Bloglar