Dijital Ayak İzi

15/11/2018

Bilişim Öğretmeni ve Yazar “Yeşim ÖZEN AÇIL” tarafından hazırlanmıştır.
Hiç karda yürümüş müydün? Ardında bıraktığın ayak izleri nasıl da gelmiş olduğun yolu gösteriyordu değil mi?
Bu durum internet dünyası için de geçerli. Biz görmesek de internette attığımız her adım, daha doğrusu yaptığımız her “tık” bir iz bırakıyor. İşte, internette kendimiz hakkında bıraktığımız bu izlere “dijital ayak izi” deniyor.
Nasıl ki çevremizde kötü, kaba ya da arkadaşlarımızı sinir eden biri olarak tanınmak istemiyorsak, internette de bu tutumumuzu korumamız gerekiyor. “Aman canım, internetteyken bizim kim olduğumuzu nereden bilecekler?” diye düşünme. Çünkü dijital ayak izlerimiz daima bizi takip eder. Ve tıpkı bir dövme gibi asla silinmez.
İnternette kendimizle ilgili, iyi ve gurur duyacağım dijital ayak izleri bırakmak istiyorsak dikkat etmemiz gereken birkaç önemli nokta var. Haydi bunları sıralayalım:
1. Daima saygılı bir dil kullanalım:
Çünkü internette adımız aratıldığında yaptığımız her şey görüntülenebilir, asla unutmayalım! Buna; yazdığımız yorumlar, blog yazılarımız ve yaptığımız paylaşımlar da dahil.
2. Kişisel bilgilerimizi asla paylaşmayalım:
Çünkü internette bu bilgilerimizi paylaşmamızın ardından, artık herkes o bilgilere ulaşabilir ve bizim için tehlikeli sonuçlar doğabilir. Peki nedir bizim kişisel bilgilerimiz diyecek olursan; ev adresimiz, telefon numaramız, okul adımız, TC kimlik numaramız gibi bilgiler bizim kişisel bilgilerimizdir.
3. Oynadığımız oyunlara her zaman güvenmeyelim:
Çünkü çoğu oyun bizim kişisel bilgilerimizi elde etmeye çalışır. Eğer bir oyun oynayabilmek için üyelik oluşturmamız isteniyorsa, o oyundan uzak durmalı ve hemen ebeveynlerimizden yardım istemeliyiz.
3. Oynadığımız oyunlara her zaman güvenmeyelim:
Çünkü çoğu oyun bizim kişisel bilgilerimizi elde etmeye çalışır. Eğer bir oyun oynayabilmek için üyelik oluşturmamız isteniyorsa, o oyundan uzak durmalı ve hemen ebeveynlerimizden yardım istemeliyiz.
4. On üç yaşına kadar sosyal medya hesabı kullanmayalım:
Buna müzikli videolar oluşturduğumuz platformlar da dahil. On üç yaşımızı geçince de ebeveynlerimizden destek alalım ve her zaman tüm profillerimizi “gizli hesap” olarak ayarlayalım. Çünkü “herkese açık” olan hesaplar, kapıları sonuna kadar açık olan evlere benzer. Her an kötü niyetli kişiler tarafından ziyaret edilebilir.
5. Uzun süredir kullanmadığımız üyeliklerimizi iptal edelim:
Diyelim ki on üç yaşımızı geçtik ve hemen sosyal medya hesapları açtık. Zaman geçince de birini ya da birkaçını artık hiç kullanmadığımızı fark ettik. O zaman o hesapları kapatmalıyız ki, bu platformlar dijital ayak izlerimiz olarak karşımıza çıkmasınlar.
6. Belli aralıklarla adımızı arama motorlarında aratalım:
Evet, bu önemli bir adım. Çünkü tam da bu arama sonuçlarında çıkan sonuçlar bizim dijital ayak izimizi yansıtıyor. Hoşumuza gitmeyen sonuçlar mı var? Eğer silinebilecek bir şeyse hemen silelim. Eğer kontrolümüz dışındaysa, daha dikkatli paylaşımlar yapmaya özen gösterelim ve ailemizden yardım alalım.
7. Unutma, internette hiçbir şey silinmez:
Paylaşım yaparken çok dikkatli olalım. Bazen paylaştığımız bir şeyi silmek, sandığımızdan çok daha zor olabiliyor. Paylaşımımızın ardından gönderilerimizin başkaları tarafından kopyasının alınması durumundaysa, kontrol bizden çıkıyor. Bu yüzden her zaman karşılaşmak isteyeceğimiz gönderiler paylaşalım ve çok dikkatli olalım.

Son Bloglar