İcadımı/Buluşumu Nasıl Korurum?

02/07/2020

Zamanda küçük bir yolculukla yazımıza başlayalım. Tarihlerimiz milattan önce 3500’ü göstersin. Kendinizi Mezopotamya topraklarında yaşayan biri olarak hayal edin. Önünüzde bir kaya var ve siz bu kayayı yontarak yuvarlak bir şekil elde ediyorsunuz. Şimdilik buluşunuzu çömlekçilik için kullanıyorsunuz ve bu buluşunuzun gelecekte kimlere ilham vereceğini veya hangi teknolojik gelişmelerin önünü açacağını hayal bile edemiyorsunuz. Aslında önünüzdeki kayayı yontup yuvarlak şekle getirmek sizin için küçük, tarih için büyük bir adım olmuş. Adınızın yaptığınız bu buluşla tarihe geçmesini isterdiniz değil mi? Günümüzde bunu buluşunuza patent belgesi alarak yapabilmeniz mümkün. Gelin birlikte patentin ne olduğunu, nasıl alınabileceğini ve ne işine yaradığını öğrenelim!
Patent, bir buluşu sahiplenme ve kullanma hakkıdır. Bu hakkı elde etmeniz ve patent belgesiyle kanıtlamanız durumunda buluşunuzu sizden başkası izinsiz bir şekilde kullanamaz. İzinsiz kullanımı durumunda patent sahibi olarak kullanan kişiye veya kuruma dava açarak hakkınızı savunabilirsiniz.
Patentinizi almanın ilk adımı uzman bir patent vekilinin buluş olduğunu iddia ettiğiniz ürün hakkında ön araştırma yapmasıdır. Bu araştırmanın sonucunda buluş olduğuna karar verilirse, sizden ürünün ayrıntılı belge ve resimleri istenir. Patent vekili edindiği bilgiler doğrultusunda buluşun tarifnamesini hazırlar ve size gönderir. Tarifnamede gerekli gördüğünüz değişiklikleri yaptıktan sonra patent vekiline göndermeniz beklenir. Tarifname tamamlandıktan sonra buluş, Türk Patent Enstitüsü (TPE) ile tanışmaya hazırdır.
Patent başvurunuz için ilk yapmanız gereken Türk Patent Enstitüsü’ne dilekçe vermektir. Başvuru dilekçesinde buluşunuzun tarifnamesi bulunmalıdır. Dilekçeniz, TPE’ye ulaştığında size başvuru numarası ve başvurunuzda eksiklik olup olmadığını belirten bir yazı gönderilir. Yazıyı aldığınız günden itibaren 15 ay içerisinde araştırma ücretlerini ödemeniz ve araştırma talebini yapmanız gerekiyor. Araştırmanın sonucunda gönderilen rapor olumlu ise Tescil Belgesi Düzenleme ücretini ödeyerek patentinizi alabilirsiniz.
Daha detaylı bilgi edinmek isteyenler için;
https://www.youtube.com/watch?v=b5vwJujHsE4
“Animasyonla anlatımı tercih ederim” diyenler için;
https://www.youtube.com/watch?v=4bmOBxgYK0k
“Bir de Türk Patent Enstitüsü’nün sayfasından bakalım” diyenler için;
https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/
https://www.youtube.com/c/T%C3%9CRKPATENTMARKAKURUMU/featured

Son Bloglar