İnovasyon ve İcat Arasındaki Farklar

26/05/2020

İnovasyon ve İcat Arasındaki Farklar
Son zamanlarda sıkça duyduğumuz, gelişen teknoloji ile hayatımıza giren bir kavram var; inovasyon. Peki, inovasyon ve icat ile arasındaki fark nedir?
Türk Dil Kurumu’na göre icadın kelime anlamı; buluştur. Yani teknolojiyi de kullanarak hayatı kolaylaştırmak için üretilen ilklerdir. İnovasyon ise yenilik; yeni ve değerli bir bilgiyi ya da fikri ürün, süreç veya hizmet olarak doğru zamanda somutlaştırma ve toplumsal faydaya dönüştürme anlamına gelir. Yani teknolojik olsun ya da olmasın bir şeyi daha kullanışlı ve verimli hale getirmektir. İcat ve inovasyon birbirlerinin içinde kavramlar olsalar da farklıdırlar.
Daha kolay açıklayabilmek için örnek olarak telefonları verebiliriz. ABD’li Alexander Graham Bell; insan sesini ileten cihazının patentini 1876 yılında almıştır. Şimdi kullandığımız telefonlardan oldukça farklı görünen bu cihaz, icat edilen ilk telefon olarak tarihe geçmiştir.
Zamanla gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda değişen teknolojiler ile daha kolay kullanıma sahip telefonlar geliştirilmiştir. 1970 yılında bugün cep telefonu dediğimiz taşınabilir telefon tanıtılmış ve altyapısı genişletilerek 1983 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra ise boyutları da küçülen cep telefonları, farklı özellikler de eklenerek günümüzün modern cep telefonları halini almışlardır.
Görüldüğü gibi Graham Bell’in geliştirdiği telefon icat; o cihazın üzerinde yapılan geliştirmeler ise inovasyondur. Graham Bell ilk fikri vermeseydi ya da zaten telefon icat edildi denilip; onu daha kullanışlı ve teknolojik hale getiren, inovatif düşünenler olmasaydı bugün hepimizin elinde bulunan cep telefonları olmazdı. Bu da gösteriyor ki ilk fikir ne kadar önemliyse o fikrin geliştirilmesi de bir o kadar önemlidir.

Son Bloglar