Sinema ve Görsel Efektler

07/06/2020

Sinema birçoğumuz için eğlenceli bir aktivitedir. Büyük bir ekranın ve kaliteli bir ses sisteminin olduğu odaya girip kendimizi bir başkasının yarattığı büyülü bir dünyanın akışına bırakırız. Sinema bize günlük hayatımızda görmediğimiz, duymadığımız ve belki de hayal bile edemediğimiz bir evrenin kapılarını aralar. Bazen sinema salonunu terk ettiğimizde bile izlediklerimizin etkisinde kaldığımız olur. Film sırasında hissettiğimiz duyguların etkisinden kolay kolay çıkamayız. Peki, siz hiç izlediğiniz bir filmin üzerinizde nasıl böyle bir etki bırakabildiğini düşündünüz mü? Gelin, film sektöründe kullanılan görsel ve dijital efektlerin dünyasına beraber göz atalım!
Görsel efektler; bir filmin çekimi sırasında elde edilemeyen ancak izleyicide istenilen etkiyi yaratması için kurgu aşamasında eklenmesi gereken görüntülere verilen isimdir. Görsel efektleri altı kategoride inceleyebiliriz. Bu kategoriler sırasıyla animasyon, minyatür, mat boyama, stop motion, doubling ve CGI’dır. Eğer bu terimler kafanızı karıştırıyorsa okumaya devam edin ve bu efektlerin neler olduğunu öğrenelim.

Animasyon

Bazı filmlerde “gerçek” dünyayla sıradan bir karakter gibi etkileşime giren çizgi karakterleri fark etmişsinizdir. Bu çizgi karakterlerin diğer karakterler gibi hareket etmesi ve konuşmasını sağlayan teknik; animasyondur. Animasyon tekniği kullanılacak filmlerde önce gerçek karakterler dekorlara karşı oynarlar ve bu görüntüler filme çekilir. Daha sonra kurgu aşamasında dekorların yerine elle veya bilgisayarda çizilen animasyon karakterler eklenir. 1996 yapımı Space Jam filmi; Bugs Bunny, Tweety gibi bilinen ve sevilen Looney Tunes karakterlerinin de bulunduğu bir animasyon örneğidir.
 
Space Jam (1996)
 

Minyatür


Minyatür efekti ise ölçekli modeller kullanılarak hareketli görüntülerin yaratılmasına olanak sağlayan bir tekniktir. Minyatür figürlerin kullanımında kamera açısı önemli bir rol oynar. Eğer kullanılan minyatür figür kamera merceğine yakın olmazsa inandırıcılığını kaybeder. Bu efekte verebileceğimiz en iyi örnek Godzilla filmindeki yapılardır. Godzilla kostümü giymiş oyuncu bu minyatür yapılar arasında gezerken biz de izleyiciler olarak şehirde terör estiren bir canavar izleriz!
 
Godzilla (1954)
 

Mat Boyama

Bazen minyatür tekniği yerine bazen de minyatür tekniğiyle birlikte kullanılan, filme büyük ölçekli ortamlar eklemeye yarayan bir teknik de mat boyamadır. Mat boyama tekniğinin kullanılabilmesi için önce oyuncular filme çekilir. Daha sonra bir sanatçı büyük ölçekli bir arka plan çizimi yapar. Kurgu aşamasında çizilen plan ve çekilen film birleştirilir. Star Wars serisinin dördüncüsü olan Jedi’ın Dönüşü filmindeki ikonik sahnelerden biri olan imparatorluk yürüyüşü Christopher Evans tarafından çizilmiştir.
 
Christopher Evans (1983)
 
Star Wars: Jedi’ın Dönüşü, imparatorluk yürüyüşü sahnesi (1983)
 

Stop-Motion


Stop-motion tekniği kelime anlamı olarak hareketi durdurmak anlamına gelir ve en eski animasyon tekniklerinden biridir. Bu teknik fiziksel bir objenin veya karakterin her hareketinin fotoğraflanması ve arka arkaya eklenmesi sonucu hareketli görüntüler elde edilmesi mantığına dayanır. Frankenweenie, Ölü Gelin gibi ünlü Tim Burton filmlerinde stop-motion tekniği kullanılmıştır.
 
Frankenweenie (2012)
 

Doubling


Filmlerde aynı oyuncu farklı karakterleri oynarken bu farklı karakterlerin nasıl aynı sahnede bulunabildiğini hiç düşündünüz mü? Buna imkân sağlayan teknik ‘doubling’ olarak adlandırılır. Doubling tekniği uygulanırken önce oyuncu bir karaktere bürünür, sahnenin solunda oynar ve bu görüntü filme çekilir. Daha sonra oyuncu diğer karaktere bürünür ve sahnenin sağında oynar. Kurgu aşamasında çekilen iki sahne birleştirilir ve tek sahneye dönüştürülür. Bu teknik görsel efektleriyle ünlü filmlerden biri olan Matrix’te de kullanılmıştır.
 
Matrix (2003)
 

CGI


Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle yukarıda bahsedilen tekniklere bir yenisi daha eklendi: CGI. CGI’ın İngilizce açılımı ‘computer generated imagery’dir ve Türkçede ‘bilgisayar üretimli imgeleme’ olarak geçer. Bilgisayarda dijital olarak görsel oluşturmayı sağlayan bu uygulama sadece film sektöründe değil; sanatın farklı dalları, reklam sektörü ve televizyon programları gibi farklı alanlarda da kullanılır. CGI, filmin içinde herhangi bir sahnenin renklendirilmesine veya canlandırılmasına imkân tanır. Bu özellikleriyle CGI hayal gücüne daha fazla olanak sağlar. Sağladığı bu geniş imkânların yanı sıra CGI, kullanılan diğer tekniklerle karşılaştırıldığında, en büyük dezavantajları yüksek uzmanlık, pahalı bir donanım ve büyük bir teknik ekip gerektirmesidir.
 
Avatar (2009)
Özel efektlerde daha fazlasını keşfetmek için izleyebileceğiniz videolar;
https://www.youtube.com/watch?v=4tcZlfb0xvM
https://www.youtube.com/watch?v=iJt-PkPN99k
https://www.youtube.com/watch?v=9N0xuuH9h_E

Son Bloglar