Küresel İklim Değişikliğinin Farkında mısın?

29/09/2022

İklim, bir yerde uzun yıllar boyunca görülen ortalama hava durumudur. İklim değişikliği, bu ortalama koşullarda bir değişimdir. Yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının yarısı yeryüzünden yansır. Atmosferimiz, sera gazı olarak da nitelendirilen gazlar sayesinde yeryüzünden yansıyan güneş ışınlarının bir kısmını tekrar yeryüzüne gönderir.

Küresel iklim değişikliğinin ana nedeni insan faaliyetleri sonucunda sera gazında gözlenen artıştır. Başta kömür olmak üzere fosil yakıtların yakılması, atmosferdeki karbondioksit oranının artmasındaki ana sorumludur. Karbondioksit oranı %40’lık bir artış göstermiştir.
İnsanlar arabaları çalıştırmak, uçakları uçurmak ve evleri aydınlatmak için kömür ve petrol gibi fosil yakıtları kullanmaktadır. Bunların hepsi, gezegenin etrafını bir balon gibi saran atmosfere sera gazları salarak iklimi daha sıcak hale getirmektedir. Daha sıcak bir gezegen, daha fazla sel ve daha fazla fırtına gibi hava değişiklikleri anlamına gelir. Gezegen ısındıkça kutuplardaki buzullar erir ve deniz seviyeleri yükselir.
 
İklim değişikliğinin etkisi sıcaklıklardaki artıştan ibaret değildir. İklim değişikliği, dünyanın farklı bölgelerinde farklı etkilere sahiptir. Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının etkisinde artış görülmüş ve sıklaşmıştır. Okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme yaşanmış, okyanusların asit oranlarında artış görülmüş, buzulların erimesiyle birlikte bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insanlar da ciddi bir riskle karşı karşıya kalmıştır. İklim değişikliği ciddi bir sorun olsa da, pek çok bilim insanı ve gönüllü çözümler bulmak ve olumlu değişiklikler yapmak için çaba göstermektedir. Enerji verimliliğinin arttırılması, yenilenebilir enerji kullanımın desteklenmesi veya ormansızlaşmanın önlenmesi başta olmak üzere bizim de yapabileceğimiz birçok şey vardır. Nedeni olduğumuz sera gazı salınımını basit yöntemler uygulayarak azaltabilir, alacağımız tedbirlerle zararlı maddelerin suya ve toprağa karışmasını önleyebiliriz. Bu tedbirlerin neler olduğuna bir göz atalım:
 
  • Elektronik aletlerin fişlerinin prize takılı bırakmayın ve fişlerini prizden çekin.
  • Ailenizden, LED ampuller ve enerji dostu elektronik eşyalar kullanmasını isteyin.
  • Ütü, saç kurutma makinesi, fırın gibi malzemeleri çok sık kullanmayın.
  • Çamaşır deterjanı, yumuşatıcı, şampuan, çamaşır suyu yerine kişisel bakım ve ev temizliğinde doğal ve organik bazlı ürünler kullanılabileceğini unutmayın.
  • Ailenize, evdeki ısı yalıtımını arttırmalarını söyleyin. Kışın ev içinde dahi kalın giyinin.
  • Isıtma sistemlerinde doğal gaz ve petrol bazlı değil, elektrikli olması gerektiğini unutmayın.
  • Evde güneş panelleri, elektrikli ve hidrojenli araçlar kullanılması gerektiğini unutmayın.
  • Okulunuza toplu taşıma ya da bisikletle gidin, ailenizin de işe giderken toplu taşıma ya da bisiklet kullanmaları gerektiğini hatırlatın.
  • Sebze ve meyveleri mevsimine göre yiyin, yerel ürünler tüketmeye çalışın.
  • Paketli gıdaları azaltın, tek kullanımlık plastikler kullanmayın.
  • Evinizde bitki, çiçek, sebze ve meyve yetiştirin.

Son Bloglar