Çalışan Ebeveynler için Pandemi Sürecinde Çevrimiçi Eğitim Rehberi

06/01/2021

Neredeyse bir yıla yakın süredir Türkiye’de ve dünyada, pandemi koşulları dolayısıyla eğitim çevrimiçi olarak sürdürülmekte. Her ne kadar uzun sayılabilecek bir süredir eğitim bu şartlar altında devam ediyor olsa da çevrimiçi eğitimin zorlukları ve çalışan ebeveynlerin kendi özel koşulları dolayısıyla bu konuya dair bazı paylaşımlarda bulunmanın faydalı olabileceğini düşündük! Bu yazımızda çalışmak durumunda olan ebeveynlerin çocuklarının akademik başarılarını sürdürmelerine yardımcı olabilmeleri için rehberlik edebilecek çözüm önerilerine yer vereceğiz.
Her ne kadar işe gidip gelmeyi sürdürürken çocuklarınızın evden eğitim sürecini iyi bir şekilde yönetebilmek zor bir görev gibi görünse de akılda tutabileceğiniz birkaç ipucu ve yöntem bu süreci kolaylaştırmanızda sizlere yardımcı olabilir. Öyleyse, kalan birkaç aylık evden eğitim sürecini olabildiğince hafif geçirmenizde size yardımcı olabilecek ipuçlarını ve taktikleri içeren, çalışan aileler için rehber niteliğindeki yazımızı okumaya devam edin!
İpuçları ve Tavsiyeler
 
Bütün ebeveynler doğal olarak çocuklarının mümkün olan en iyi eğitimi almalarını arzular. Ancak şu an için içinde yaşadığımız olağandışı pandemi koşulları yüzünden hepimizin bir adım geri atıp beklentilerimizi ve sınırlarımızı tekrar gözden geçirmesi gerekmektedir.
Çocuklarınızın evde eğitim sürecini yönetirken aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin.
Beklentilerinizi Kontrol Altında Tutun
Okul döneminde çocuklar farklı alanlarda eğitim gördükleri uzun saatler geçirirler. Bu süreçte çocukların yaş gruplarına ve gelişim süreçlerine uygun olarak hazırlanmış müfredatlar sayesinde müzik, resim ve beden eğitimi gibi alanları da içeren çeşitli dersler sayesinde dengeli bir eğitim sağlanmış olur. Okul aynı zamanda çocukların akranlarıyla bir arada bulunabildikleri bir yaşam alanıdır.
Bu durum göz önünde bulundurulduğunda hiçbir ebeveyn, okulun çocuklara sağladığı çok yönlü gelişim imkanını karşılayamaz. Çocukların evde eğitim sürecinde ebeveynlerin bu durumu göz önünde bulundurarak kendilerinden ve çocuklarından beklentilerini buna göre yönetmeleri önemlidir. Elbette çocuklarınızın eğitiminin sekteye uğrayacağı konusunda endişe duymak doğaldır ancak bu stresle kendinizi karşılayamayacağınız beklentilerle yüklemeniz, hem sizin hem de çocuklarınızın daha fazla zorlanmasına sebep olacaktır. Evden, çevrimiçi olarak sürdürülen eğitim sürecinde çocuklarınızın ödevlerini daha uzun sürede yapmaları, yüz yüze eğitimde olduğu kadar aktif öğrenme sürecinde olmayabilecekleri, öğretmenlerin çocukların açıklarını kapatmakta tam anlamıyla etkin olamayabileceği gibi sorunların oldukça doğal olduğunu göz önünde bulundurun. Ancak tüm bu açıkların yüz yüze eğitim sürecine geri başlandığında kapatılabilecek gedikler olduğunu da unutmayın!
Bilgisayar Ekranlarının Öncekinden Daha Fazla Açık Kalacağını Kabul Edin
Her ne kadar çocukların ve gençlerin ekran karşısında geçirmeleri gereken sürenin doğru bir şekilde yönetilmesi, onların hem bedensel hem de zihinsel sağlığı açısından önem arz etse de mevcut koşullar dolayısıyla çocuklarınızın eğitimleri için ekran karşısında daha fazla zaman geçirmek durumunda kalacaklarını kabul etmeniz gerekmektedir.
Eğer imkanlarınız el veriyorsa çocuklarınızı hava almaya ya da oyun oynamaya çıkarabileceğiniz anlar yaratmaya gayret edebilirsiniz. Sizin de bilgisayar karşısında yürütmeniz gereken işler varsa bilgisayarınızı yanınıza alıp dışarıda çocuğunuzla geçirebileceğiniz zaman aralıklarını organize etmeyi deneyebilirsiniz. Her ne olursa olsun, çocuklarınız ekran karşısında eskiden olduğundan daha fazla zaman geçiriyorlar diye endişelenmemeye çalışın ve pandemi koşulları iyileştiğinde tekrar okulda öğretmenleri ve akranlarıyla sosyalleşeceklerini hatırda tutun.
Öğretmenlik Zor Bir Görev, Uzaktan Eğitim de Öyle
Kimileri, nasılsa her yetişkin vaktiyle öğrenci oldukları için kendi bildiklerini başkalarına öğretmenin de pek zor bir iş olmayacağı yanılgısına düşebilirler. Oysaki öğretmenler yıllar süren eğitimleri sonucunda belirli alanlarda uzmanlaşıp bu alanlarda çocukları nasıl eğitebilecekleriyle ilgili birikim ve deneyim sahibi profesyonellerdir. Ancak öğretmenlik, pandemi koşullarından önce de zorken yaşadığımız bu olağanüstü süreçle birlikte çok daha zor bir hale gelmiştir.
Bu durumda, profesyonel eğitimciler için bile hiç de kolay olmayan bu uzaktan eğitim sürecinin, bu alanda uzmanlığı olmayan siz ebeveynler için de oldukça zorlayıcı olacağını kabul edin. Üstlenmek durumunda kaldığınız kısmi öğretmenlik görevinizde size yardımcı olabilecek eğitmenlere, yazılı ve görsel kaynaklara, uygulamalara erişmeye çalışın.
Hatırlatıcılar ve Ajanda Kullanın
Eğer siz de evden çalışmaya geçtiyseniz bu süreçte günleri takip edebilmek zorlaşabilir. Hele ki hem kendi çevrimiçi toplantılarınızı hem de çocuğunuzun ders programını yakalayabilmek hiç de kolay bir görev sayılmaz! Bu süreçte dijital ajandalar ve hatırlatıcılar kullanmak hem zamanı doğru yönetmenize hem de görevlerinizi takip etmenize yardımcı olacaktır. Kullanımı size en uygun dijital planlayıcıyı bulana kadar araştırmalarınıza devam edin ve en kolay takip edebildiğiniz uygulamayı bulduğunuzda kendinizin ve çocuğunuzun bütün programının takibini bu şekilde sürdürün.
Vazgeçmeyin ama Limitlerinizi de Bilin
Biliyoruz ki bir yandan tam zamanlı çalışma hayatınızı işe giderek ya da ev koşullarında sürdürürken bir yandan da çocuğunuzun uzaktan eğitim sürecini yönetmeniz oldukça zor bir görev. Ancak cesaretinizin kırılmasına izin vermeyin! Bu sürecin geçici olduğunu hatırda tutarak ve elinizden gelenin en iyisini yapabilmeniz için kendinize de zaman yaratmanız gerektiğinin farkında olarak hareket edin. Hem kendinizin hem de çocuğunuzun sınırlarını gözetin.
Sizlerle paylaştığımız bu ipuçlarını göz önünde bulundurarak hareket etmeyi deneyin ve sizlere bu süreçte ne kadar yardımcı olabileceklerini görün!

Son Bloglar