Çocuğunuzun İlgi Alanlarını Nasıl Keşfedip Geliştirebilirsiniz?

26/05/2021

Her çocuk kendine has birçok yetenek ve beceri ile dünyaya gelir. Çocuğun hayatına büyük anlamda yön veren bu beceri ve yetenekler özellikle başta ailenin yönlendirmesi ile olmakla birlikte çevrenin ve toplumun da desteğiyle şekillenir. Çocuğun bireysel ilgi alanlarını ve üstünlüklerini fark edip onu cesaretlendirerek sadece onun temel özelliklerini ve yaratıcı düşünme kabiliyetlerini geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda çocuğunuzun tatmin edici bir yaşama ulaşmasını da sağlamış olursunuz. Okul öncesi yıllar duyumsal teşvik, genel gelişme, keşif ve deneyim kazanma dönemidir. Bu dönemde ebeveynlerin başlıca görevi çocuklarına geniş ölçüde sosyal, eğitimsel, fiziksel ve ahlaki deneyim kazandırmak olmalıdır. İlkokul çağlarında ise çocukların hepsinin güçlü olduğu alanlar, belirli kişilik özellikleri, ilgi alanları ve ebeveynlerin tespit edebildikleri özel yetenekleri belli olur ve geliştirilmek üzere iyi bir rehberlik gerektirir. Bu süreçte çocukların kısa dönemli ilgi alanları da olabilir. Ama sonuç ne olursa olsun onların beceri ve yeteneklerinin bir düzene konulması ve cesaretlendirilmesi gerekir.
İlgi alanlarını gözlemleyin
Çocuğunuzun ilgi alanlarını, içinde bulunmaktan ve yapmaktan hoşlandığı aktiviteleri gözlemleyin. Bunu yaparken kendi istekleriniz ya da beklentilerinizden çok çocuğunuzun yeteneklerine odaklanın. Örneğin, çocuğunuz evde en çok nerede zaman geçirir? Ne tür kitaplar okumayı tercih eder? Takip etmekten hoşlandığı bir dergi var mıdır? Hangi tür sinema filminden ya da tiyatrodan hoşlanır? Koleksiyon yapmayı sever mi? Bu konularda çocuğunuzun öğretmenlerinden de destek alabilirsiniz. Başarılı olduğu alanın edebiyat mı, matematik mi yoksa resim mi olduğuna ya da dikkat çeken başka bir özelliğine de bu şekilde ulaşabilirsiniz. Howard Garnder, zekânın tek bir faktör ile açıklanamayacak kadar çok sayıda yeteneği içerdiğini ileri sürerek sözel – dil, mantıksal – matematiksel, görsel – uzaysal, müziksel – ritmik, bedensel – kinestetik gibi farklı zekâ tiplerini açıklayarak IQ düşünme tarzının yanlış olduğunu gösterdi. Bahsedilen farklı yetenekleri keşfedebilir ve çocuklarınızı bu yönlerde de destekleyebilirsiniz.
Farklı etkinlikleri deneyimlemelerini sağlayın
Çocuğun merakları desteklenmeli, farklı etkinlikleri deneyimlemesine destek olunmalı ve fırsat verilmelidir. Birkaç ay dans eğitimi alan çocuk birkaç ay da jimnastik eğitimi alabilir. Tüm etkinlikler eş zamanlı olarak yapılmak zorunda değildir. Aileler çocuğun bu değişiklik ihtiyacını çabuk vazgeçme, maymun iştahlılık olarak yorumlamamalıdır. Çalışmanın başında çocuğun eğitim alacağı alana dikkat ve merak çekmek, temel çalışmalar sırasında dönem dönem çalışma hakkında konuşarak değerlendirme yapmasını sağlamak gerekir.
Yaş aralığına uygun olarak onu yönlendirin
İlkokul çağındaki çocuğunuz oyun temelli aktivitelerden hoşlanır. Onu resme, müziğe, maket yapımına ya da yap-boza yönlendirmeniz bilişsel zekâsının gelişmesine katkıda bulunacaktır. Çocukların sosyalleşmeye en açık olduğu bu yaşlarda kendi ilgi alanına benzer ilgi alanlarına sahip arkadaşlar bulması da onu teşvik edecektir.
Ortaya koyduğu yeteneklerini bir oyun gibi görmesini sağlayın
Çocuğunuzun ilgi alanlarını açığa çıkarırken onu fark etmeden de olsa zorlayabilirsiniz. Çocuğunuzun içinde bulunduğu aktivitelerden keyif aldığına emin olun. Gerçekten keyif aldığı bu aktiviteler kolayca alışkanlık haline gelecektir. İlk dönemlerinde ona eşlik etmeniz ve desteklemeniz oldukça önemli!
Israrcı olmayın
Örneğin dans kursuna katılmak istemeyen bir çocuğunuz varsa onu zorlamadan önce neden istemediğini konuşabilirsiniz. Belki dans etmekten hoşlanıyor fakat başarısız olmaktan korkuyordur. Belki de kurstaki bir arkadaşıyla aralarında bir olumsuzluk yaşanmıştır. Onu kursa katılmaya zorlamak bu nedenlerle de ters tepebilir. Fakat gerçekten hoşuna gitmediğini söylüyorsa kendi belirleyeceği ve keyif alacağı başka bir kursa gitmesini sağlayabilirsiniz.
Yeteneğiyle ilgilendiğinizi ona gösterin
Özellikle küçük yaştaki çocuklar için başarılarının karşılığı olarak takdir görmek ve onaylanmak çok önemlidir. Çocuğunuzun yeteneklerine tutunmasını ve yeteneklerini alışkanlık haline getirmesini istiyorsanız, onunla ilgili olduğunuzu mutlaka gösterin ve ona yardımcı olun. Böylece çocuğunuzun ilgilendiği alanda özgüveni artar ve çocuğunuz yeteneğini kısa sürede bir alışkanlığa dönüştürebilir.
BONUS: Evde vakit geçirirken yapabileceğiniz küçük fikirler
• Çocuğunuzun akademik hedefini yüksek tutun. Onları okulda başarı sağlamanın hayatlarına getireceği avantajlar konusunda bilinçlendirin. Bu başarının elde etmesi çok güç olmayan bir hedef olduğunu, istedikleri takdirde başarılı olabileceklerini onlara açıklayın.
• Çocuklarınızla konuşun ve oynayın. Güncel konulardan, etraflarında olan biten olaylardan, o gün içerisinde ne yaptıklarından konu açarak çocuklarınızla sık sık sohbet etmeye çalışın. Günlük işlerinizle uğraşırken çocuklarınızın yanınızda bulunduğu durumlarda onlara yaptığınız işlerden bahsedin, detaylarını açıklayın. Beraber kafanızdan hikâyeler uydurmaya çalışın ve birbirinize anlatın. Çocuklarınıza kitap okuyun, beraber oyunlar oynayın, puzzle gibi aktiviteler yapın.
• Çocuklarınızdan radyo ve televizyondaki konuşmacıların hareketlerine ve konuşma biçimlerine dikkat etmelerini isteyin. İyi konuşma becerisinin ileride onlara nasıl faydalı olabileceğini açıklayın.
• Onlar için evde sakin ve sessiz bir çalışma alanı hazırlayın. Ödevlerine yardım edin ve çalışmalarına nasıl katkıda bulunabileceğinizi keşfetmeye çalışın.
Kaynakça
https://www.hurriyet.com.tr/aile/yazarlar/elif-ipek/cocugunuzun-yeteneklerini-kesfetmek-sizin-elinizde-417368
https://egitimveaile.com/cocuklarin-yetenekleri-oldugu-alani-nasil-fark-eder-ve-gelistirirsiniz/
http://abdurrahmansengel.meb.k12.tr/icerikler/cocuklarin-sahip-oldugu-yetenekleri-nasil-destekleyebiliriz_1843714.html

Son Bloglar