Bakış Açımızı Değiştiren Fotoğraf Lensleri

05/08/2020

Bakış Açımızı Değiştiren Fotoğraf Lensleri

Ünlü Amerikalı fotoğrafçı Dorothea Lange 1900’lü yıllarda “Fotoğrafçılık zamandan bir an alır ve onu sabit tutarak hayatı değiştirir” demiş. Gelişen lens teknolojileriyle artık sadece hayatı değil, bakış açımızı veya gördüğümüz gerçekliği de değiştirmemiz mümkün! Gelin birlikte fotoğraf lenslerinin, başka bir adıyla objektiflerin, sihirli dünyasına bir yolculuğa çıkalım!
Fen derslerinde gözün kısımlarını öğrenmiştik. Hatırlarsanız göz merceğimizin görevi ışığa duyarlı olan retina üzerinde görüntü oluşumunu sağlamaktı. Objektifler de göz merceğiyle aynı görevi görür: eski fotoğraf makinelerinde kullanılan film veya dijital fotoğraf makinelerindeki sensör üzerinde görüntü oluşturmak! Odak uzaklığı ise görüntünün net olduğu anda mercek ve sensör arasındaki uzaklıktır ve milimetre (mm) cinsinden ifade edilir. Odak uzaklığı ve görüş açısı ters orantılıdır. Geniş bir alanı fotoğraflamak istiyorsak daha düşük mm’ye sahip geniş açı objektifler; uzaktaki bir alanı fotoğraflamak istiyorsak daha büyük mm’ye sahip zoom objektifleri kullanmalıyız.

Standart (Normal) Objektifler

Görüş açıları insan gözüne en yakın olan objektiflerdir. Bu objektifle çekilen fotoğraflar bize dünyayı gözümüzle gördüğümüz şekilde gösterir. Odak uzaklıkları genellikle 35-85mm’dir. Standart objektifler en yaygın olarak sokak, gezi ve portre fotoğrafçılığında kullanılır.

Dar Açılı (Tele) Objektifler

Görüş açısı normal objektiflerden daha dar olan objektiflerdir. 85mm’den başlayan uzun odak uzaklıklarına sahip olmaları uzaktaki nesneleri yakından çekebilmenize olanak sağlar. Ancak diğer objektiflerden daha büyük ve ağırdırlar. Tele objektifler spor veya vahşi doğa fotoğrafçılığında yaygın olarak kullanılır. Örneğin bu lensle safari gezisine çıkıp doğal ortamındaki bir aslanın, ona av olmayacağınıza emin olduğunuz uzak ve güvenli bir mesafeden, yakın çekimini yapabilirsiniz!

Geniş Açılı Objektifler

Geniş açılı lensler, genellikle 14-35 mm arasında değişen kısa odak uzaklığına sahip lenslerdir. Sağladıkları geniş görüş alanı ile bir fotoğraf karesine standart bir lensten gördüğünüzün çok daha fazlasını sığdırabilmenize olanak sağlar. Bu nedenle bu objektif çeşidi yaygın olarak mimari ve peyzaj fotoğrafçılığında kullanılır. İç çekim esnasında çekmek istediğiniz kişi veya cismi kadraja sığdırmak için geriye gitmekten sırtınız duvara yaslanırsa da geniş açılı objektifler imdadınıza yetişirler!

Balık Gözü Objektifler

Balık Gözü Objektifler 6-16mm odak uzaklıklarıyla en geniş görüş açısı olanağı sağlarlar. Bu tür objektifler çekilen fotoğrafların dikey ve yatay çizgilerini bozmasından ötürü gerçeklikten uzaklaştırır. Telefonunuzla panoramik bir resim çektiğinizi düşünün, fotoğrafın orta kısmı bombeli ve gerçek görüntüsünden uzaktır. Balık Gözü kullanılarak çekilen fotoğraflar da böyle bir efekt yaratırlar. Dolayısıyla yaratıcı fotoğraflar elde edilmek istendiğinde kullanılır.

Makro Objektifler

Makro objektifler yakın mesafedeki nesneyi ayrıntılı ve keskin olarak fotoğraflamamızı sağlarlar. Bu tür lenslerin amacı, nesneleri yaşam boyutunda (1:1) veya daha büyük olarak göstermektir. 35-200 mm arasında değişen odak uzaklıklarıyla detay çekimi yapılmak istenen herhangi bir alanda kullanılabilirler.

Son Bloglar